Puolustusvoimien uusi linjanveto, alokkaiden lenkkikielto, saa reservin majuri Timo T. A. Mikkoselta täystyrmäyksen.

-Puolustusvoimien uusi linjaus on osoitus siitä, kuinka heikkokuntoisia miehiä nykyään on ja kuinka alas rima on täytynyt laittaa, Mikkonen toteaa Uudelle Suomelle.

Mikäli hänellä olisi langat käsissään, koulutusta pidennettäisiin parilla kuukaudella, jolloin keskityttäisiin pelkästään kuntopohjan luomiseen.

- Yksinkertaisin tapa päästä kuntoon, on laittaa asianmukaiset jalkineet jalkaan ja lähteä ovesta ulos, mies tiivistää.

Sauvaharjoittelua Mikkonen ei tyrmää. Hän kertoo harjoittaneensa sitä jo 50-luvulla, ja katsoo sen olevan hyvä lisä ja kesäinen harjoittelumuoto hiihdolle.

"Varusmiehet sammuvat kuin saunanlyhdyt"

Puolustusvoimat on myös hankkimassa varusmiesten käyttöön Nintendo Wii -pelikonsoleita, joilla kuntoa voidaan kohottaa. Tätä Mikkonen pitää pelkkänä PR-kikkana, jolla yritetään "stimuloida peliaddikteja".

-Nykyiset varusmiehet sammuvat kuin saunanlyhdyt kriisitilanteissa. Tämä on hyvä indikaattori siihen, ettei nykyisillä varusmiehillä tule olemaan kovin hyvä tulevaisuus millään tavoin.

Pääsyyn nuorten miesten heikkoon kuntopohjaan hän näkee kodeissa. Lapset eivät leiki ja liiku tarvittavaa 1,5-2 tuntia päivässä. Mikkonen kritisoi nykyistä "feel-good -harrastamista" , jolloin mitään saavutuksiakaan ei saada aikaan.

Mikkonen tuskastelee, kuinka nykyisin ainoastaan yksi sadasta palvelukseen astuvista on fyysisesti riittävässä kunnossa.

Vanha sissi

Mikkonen kävi itse vuoden kestävän asepalveluksensa rajavartioston sissiyksikössä vuonna 1966, jossa palveli Mikkosen sanojen mukaan Suomen kovakuntoisimmat miehet.

- Olen ylpeä, että sain koulutuksen kaukopartiomiehiltä ja olympiavoittajilta. Silloin ei pelkästään suomenmestarit riittäneet.

Hän muistelee kaihoten, kuinka ensimmäisinä viikkoina päivää rytmittivät tasaisesti liikuntasuoritukset ja ruokailut.