Electronic Frontier Finland moittii kovin sanoin tekijänoikeusjärjestöjen ja televisiotoimijoiden viikonloppuna uutisoitua sopua.

Järjestön mukaan kuluttajia ei ole kuultu television pilvipalveluiden järjestämisessä lainkaan.

Digitodayn viikonloppuna julkaiseman uutisen mukaan tekijänoikeusjärjestöt, televisiokanavat ja teleoperaattorit ovat päässeet sopuun siitä, kuinka IPTV-palvelut järjestetään jatkossa.

IPTV:llä tarkoitetaan esimerkiksi Elisan ja Soneran Viihde-pakettien ominaisuutta, jolla katsojat voivat tallentaa nettiin haluamansa televisio-ohjelmat ja katsoa niitä verkon yli.

- Nyt nähty prosessi on suomalaista korporatismia tyypillisimmillään. Alan isot pelurit ovat tehneet nyt sopimuksen, jolla ne turvaavat oman asemansa ja eduskunnan pitäisi siunata tämä linnarauha, Effin varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen ”tilittää” yhdistyksen julkaisemassa tiedotteessa.

- Samalla tuhotaan kaikki mahdollisuudet uusien innovatiivisten ratkaisujen rakentamiseen.

Digitodayn jutun mukaan jatkossa pilvitallentajille näkyisi mainoksia, joita ei voi kelata yli. Pilvessä voisi olla korkeintaan kaksi vuotta vanhoja ohjelmia.

Tekijänoikeuskiistan alkuperäinen lähde: kaikkien kanavien jatkuva tallentaminen olisi myöskin IPTV:ssä kielletty.

- Rajoitukset tarkoittavat, että palvelut häviäisivät laadussaan jopa tallentaville digibokseille - puhumattakaan verkon piraattipalveluista, Tarvainen arvioi.

Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan kansalaisaloite tekijänoikeuslain muuttamisesta. Lakialoite ei ole osakseen myötämieltä kansanedustajien keskuudessa.