Iranin presidentti Hassan Rouhani on vastannut Yhdysvaltain asettamiin uusiin pakotteisiin. Presidentti Donald Trump allekirjoitti määräyksen uusista pakotteista maanantaina. Pakotteet kohdistuvat ajatollah Ali Khameneihin ja Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarifiliin.

”Määräys uusista pakotteista kertoo, että olette valehdelleet sanoessanne olevanne halukkaita neuvottelemaan. Maanantaina julkistetut pakotteet ovat täysin tehottomia”, Rouhani sanoi uutistoimistojen mukaan.

Iranin ulkoministeriön edustaja Abbas Mousavi puolestaan sanoi omassa lausunnossaan, että uudet pakotteet tarkoittavat diplomaattisen vaiheen loppua.

Donald Trumpin mukaan Yhdysvallat jatkaa paineen lisäämistä Irania vastaan. Hän totesi, että Iranin vastatoimista riippuu, poistetaanko pakotteet "huomenna vai vuosien päästä". Hänen mukaansa Yhdysvallat ei kuitenkaan tavoittele konfliktia.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi tiistaina olevansa huolissaan Iranin ja Yhdysvaltojen välien kiristymisestä.

”Uudet pakotteet ovat hälyttävä viesti siitä, että tilanne on kehittymässä erittäin huonon skenaarion mukaan”, Lavrov kommentoi uutistoimisto TASSille.

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti viime viikolla Yhdysvaltojan käyttämästä sotilaallista voimaa Irania vastaan. Lue tarkemmin: Donald Trump: ”Iran teki erittäin suuren virheen” - Vladimir Putin varoittaa katastrofista

Venäjänturvallisuusneuvoston pääsihteeri Nikolai Patrushev ilmoitti tiistaina, että venäläistietojen mukaan Iranin viime viikolla alasampuma amerikkalainen vakoilulennokki oli Iranin ilmatilassa. Yhdysvallat on sanonut sen olleen kansainvälisessä ilmatilassa.

Lue lisää:

Suomalaistutkija varoittaa USA:n ja Iranin tilanteen eskaloitumisesta: ”Tehokas, kiistettävä ja yhä aktiivisemmin käytettävä keino”

Donald Trump määräsi kyberiskun Iranin ohjusjärjestelmiin

Tutkija varoittaa USA:n ja Iranin tilanteesta: ”Jos Iran jatkaa, sota näyttää väistämättömältä”