Iranin ydinsopimusneuvotteluissa on saatu sopimus, kertoo muun muassa The Jerusalem Post.

Neuvottelut koskevat Iranin ydinohjelmaa. Länsimaissa on pelätty, että Iran käyttää ydinenergiaohjelmaansa verukkeena ydinaseen suunnittelulle ja maata on painostettu lopettamaan ohjelma muun muassa YK:n pakotteilla.

– Kyllähän tämä on historiallinen sopimus. Tässä loppuu käytännössä vihamielisyydet Yhdysvaltain ja Iranin välillä, jotka alkoivat jo vuonna 1979. Itse neuvotteluprosessikin on kestänyt 11 vuotta ja tässä on tapahtunut välillä etääntymistä ja taas lähentymistä, toteaa Ylen Aamu-tv:ssä Tukholman rauhantutkimuslaitoksen erityisasiantuntija Tarja Cronberg.

Iranin, Yhdysvaltojen, Ranskan ja Britannian, Venäjän, Kiinan sekä Saksan diplomaatit ovat neuvotelleet 17 päivää Itävallan Wienissä ja neuvotteluiden takarajaa on siirretty monta kertaa.

The Washington Postin mukaan neuvottelijat ovat valmistelleet noin satasivuisen sopimusluonnoksen ja aamulla jäljellä oli enää vain kourallinen kiistakohteita.

– Sitten on ollut myös muun tyyppisiä vaikeuksia, kuten kuinka kirjoitetaan sopimusteksti: voidaanko kirjoittaa, että Iranin ydinohjelma on ollut laiton ja rikkonut säädöksiä vai miten se muotoillaan. Ehkä nämä sitten viime metreillä ovat hidastaneet tätä, Cronberg pohtii.