Geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh kiinnittää Iltalehden blogissaan huomiota Linnan juhlien kättelyyn.

– Iranin suurlähettiläs ei kätellyt presidentin puoliso Jenni Haukiota eilen Itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Silmiinpistävää tämä on eritoten siksi, että Haukio piti tiukasti huntua ja hijabin päällään vieraillessaan taannoin Iranissa, Salehzadeh kirjoittaa.

Uusi Suomi tarkisti asian Yle Areenan Linnan juhlien lähetyksestä. Iranin suurlähettiläs Kambiz Jalali kätteli tasavallan presidentti Sauli Niinistöä, mutta Haukion kohdalla pidättäytyi kättelemästä ja asetti sen sijaan kätensä rinnalleen.

Näin on tapahtunut myös aiemmin, ainakin vuonna 2012, jolloin Iranin suurlähettiläs Seyed Rasoul Mousavi toimi samoin.

Salehzadehin mielestä presidenttipari voisi jopa boikotoida valtiovierailuja sovinistisiin ja naisia syrjiviin maihin.

– Laittaessaan hunnun päähän Iranissa Haukio alistui noudattamaan miesdiktaattorien sovinistisia lakeja. Jos arvostaa naisten oikeuksia ja vaatii niitä muillekin, ei ole pakko mennä maahan jossa naisia alistetaan kaikin keinoin, hän kirjoittaa.

Salehzadeh on ennenkin kritisoinut muslimien huntukäytäntöjä. Lue lisää: Tutkija: Niqab-hunnun käyttö kiellettävä Suomen kaduilla