Euroryhmä eli euroalueen valtiovarainministerit ovat valinneet uudeksi puheenjohtajakseen Irlannin valtionvarainministerin Paschal Donohoen.

Äänestys ei ratkennut kerralla, vaan äänestyksessä käytiin kaksi kierrosta. Toiselle kierrokselle päätyivät Espanjan Nadia Calvino ja Donohoe.

Nykyinen puheenjohtaja Mario Centeno luopuu puheenjohtajan paikasta, koska on eronnut Portugalin valtiovarainministerin tehtävästä. Hän siirtyy Portugalin keskuspankkiin.

Suomea edusti kokouksessa Matti Vanhanen (kesk). Hän ei paljastanut, mitä ehdokasta Suomi tuki. Kauppalehden tietojen mukaan Suomi aikoi tukea espanjalaista ehdokasta.

Calvinoa pidettiin ennakkosuosikkina, mutta hän oli myös jakava hahmo. Pohjois-Eurooppa ja moni muu pienen maan ministeri päätyi tukemaan irlantilaista, vaikka espanjalaisella oli EU:n suurimpien maiden tuki takanaan.

Loppupelissä myös puoluetaustalla oli väliä: keskustaoikeistolainen EPP:n ehdokas keräsi eniten nimiä taakseen ja espanjalainen sosiaalidemokraatti hävisi.

Donohoen pesti on 2,5 vuoden mittainen, mutta jatkokausi on mahdollinen.

Vanhasen mielestä jakoa Pohjois- ja Etelä-Euroopan välillä ei pidä irlantilaisen ehdokkaan valinnassa liioitella.

”Jako etelään ja pohjoiseen ei kerro linjasta kovin paljon. Irlanti on kannattanut eurobondeja, mutta muut pohjoisen maat eivät sitä tee. En tiedä, mikä maa kannatti mitäkin ehdokasta, tai kuinka paljon tähän vaikutti ehdokkaiden puoluetausta tai vaikuttiko pienet maat kontra suuret maat. Puheenjohtajan tehtävä on johtaa kokouksia ja hakea kompromisseja”, Vanhanen kommentoi tiedotustilaisuudessa kokouksen jälkeen.

Valtionvarainministerit keskustelivat kokouksessa myös komission tuoreesta talousennusteesta, joka oli vielä heikompi kuin toukokuun ennuste.