– Valtion laajat irtisanomiset ovat suuri uhka kansalaisten oikeus- ja perusturvalle, toteaa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine.

JHL:n mukaan valtio irtisanoi viime vuonna lähes 900 työntekijää yt-neuvotteluissa. Lisäksi satoja tehtäviä jätettiin täyttämättä eläkkeelle siirtymisten ja määräaikaisuuksien päättymisen jälkeen.

Yle Uutiset kertoi maanantaina, että irtisanomiset vaarantavat esimerkiksi kriiseihin varautumisen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ja Säteilyturvakeskuksessa. Niemi-Laine kysyy, kuka kantaa vastuun, jos välttämättömiä rokotteita jää ottamatta pienenevien henkilöresurssien vuoksi.

– Irtisanomissa on menty liian pitkälle.

– Virkamiesjohto on laitettu vaikeaan tilanteeseen, sillä he ovat vastuussa siitä, että valtiolle kuuluvat lakisääteiset tehtävät hoidetaan. Nyt se ei välttämättä enää onnistu. Kun äärimmäisen vakaviin kriiseihin varautuminen vaarantuu, on myös kansalaisten henki ja terveys uhattuna, Niemi-Laine toteaa.

Niemi-Laine syyttää myös valtiota siitä, ettei se ole toteuttanut hyvää työnantajapolitiikkaa pakottamalla työntekijöitä muuttamaan uusille paikkakunnille. Vaihtoehtona on ollut irtisanominen.