Hallitus ei luopunut budjettiriihessään suunnitelmista heikentää irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä, vaikka ay-puoli on esittänyt asiassa uhkavaatimuksen. SAK:sta kerrotaan Uudelle Suomelle, missä nyt mennään.

Hallitus valmistelee lakia, jota SAK on kutsunut ”irtisanomislaiksi”. Se helpottaisi henkilöperusteista irtisanomista alle 20 henkilön yrityksissä.

Keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava vastustavat lakimuutosta ja SAK on ilmoittanut jo aiemmin työpaikkakohtaisista toimista, jos hallitus ei luovu suunnitelmasta. Toimia ei kuitenkaan ole tarkemmin määritelty aiemmin. SAK:n hallitus sopi reilu pari viikkoa sitten liittojen kesken aikatauluista ja tekivät työpaikkakohtaisen suunnitelman toimista, joita jäsenliittojen oli määrä käsitellä omissa hallinnoissaan.

Viime viikolla Teollisuusliitto ilmoitti aloittavansa mittavat järjestölliset painostuskeinot hallitusta vastaan. Liitto ei kuitenkaan suostunut yksilöimään keinoja tarkemmin, vaan totesi palaavansa niihin, kun muut SAK:n liitot ovat tehneet ratkaisunsa.

Jäsenliitoilla on ollut syyskuun alkuun aikaa päättää valmistautumisesta järjestöllisiin toimiin. SAK:n hallitus kokoontuu ensi viikon maanantaina neuvottelemaan seuraavista askelmerkeistä.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kertoo, että lakimuutoksen vastustamista jatketaan.

”Jatkamme sen vastustamista ja niitä askelmerkkejä katsotaan sitten ensi viikon hallituksen kokouksessa”, Kaukoranta sanoo Uudelle Suomelle.

”Siinä suunnitellaan meidän reaktiota tähän.”

Kaukorannan mukaan tässä vaiheessa on puhuttu työpaikkakohtaisista toimista, jotka tarkoittavat työtaistelutoimia.

Tarkoittaako se käytännössä lakkoja?

”Käytännössä jonkinnäköisiä joo, mutta niissä on totta kai iso skaala muutaman tunnin ulosmarsseista pidempiin lakkoihin.”

Lakkoja on siis tulossa, mutta kuinka laajoja, sitä ei tiedetä vielä?

”Niin, jos hallitus tätä nyt jatkaa jääräpäisesti eteenpäin”, Kaukoranta vastaa ja tarkentaa, ettei kukaan halua lakkoja, mutta niihin ajaudutaan, jos muu ei auta.

Kaukoranta ei osaa vielä sanoa, tehdäänkö ensi maanantaina jo linjauksia lakoista.

”Ainakin siinä katsotaan tilannetta.”

Kaukoranta huomauttaa, että lainsäädännön arviointineuvosto on ottamassa irtisanomislain käsittelyynsä. Jos arviointineuvostokin antaa laille tyrmäyksensä, hallituksella olisi jälleen mahdollisuus perääntyä. Kaukoranta painottaa, että vielä ei ole liian myöhäistä.

”Se olisi myös yksi mahdollinen sauma hallitukselle peruuttaa sitä päätöstään. Vielä ei ole mitään lakia eduskunnassa. Hallituksella on vielä aikaa muuttaa mieltään.”

Budjettiriihestä tuli iso yllätys

Budjettiriihen linjauksista Kaukoranta yllättyi eniten innovaatiotukipäätöksestä, joka oli hänen mielestään iso ja positiivinen yllätys. Liki 100 miljoonan euron pysyvä tasokorotus tutkimus- ja kehitystoimintaan vahvistaa talouskasvua ja on SAK:n mukaan tervetullut täyskäännös hallituksen aiempaan leikkauspolitiikkaan.

Kaukoranta huomauttaa, että hallitus on tehnyt ikävät leikkaukset etupainotteisesti, eikä niitä tarvinnut nyt enää paljoa tehdä. Nyt oli nähtävissä aiempien leikkausten pientä paikkaamista, mikä oli Kaukorannan mukaan parempi tehdä ”myöhään kuin ei milloinkaan”.

”Hallituksen leikkauslinja on ollut inhimillisesti, poliittisesti ja taloudellisesti kestämätön. Leikkauksilla on kurjistettu pienituloisia ja syöty tulevan kasvun edellytyksiä. Onneksi näitä leikkauksia on nyt alettu myös perumaan”, Kaukoranta sanoi tänään SAK:n tiedotteessa.

Pettymys SAK:lle oli myös hallituksen päätös sijoitussäästötileistä, kun SAK haluaisi verottaa varallisuutta nykyistä enemmän. Kaukorannan mukaan perustettavista tileistä ei saada ”mainittavia hyötyjä”.

”Hallituksen päätös sijoitussäästötileistä on askel väärään suuntaan. Se käytännössä keventää pääomaverotusta ja vähentää valtion verotuloja. Nyt pitäisi vahvistaa julkista taloutta, eikä luoda uusia verohelpotuksia sijoittajille”, hän sanoi tiedotteessa.

LUE MYÖS:

Pienten yritysten irtisanomissuoja heikentymässä – Liittopomo äimänä: ”Edes hallituksen oma muistio ei tue työllisyystoiveita”

Lasse Laatunen IL:ssä: Ay-liike virittelee ”sotasyksyä” – Antti Rinteelle vaalivaltti

Pääluottamusmies vastaa arvostelijoille: ”Oikeus pidättäytyä työstä ei ole pelkästään ihmisoikeus”

Politiikan veteraanilta raju ryöpytys ay-liikkeelle: ”Kyseessä on mitä puhtaimman poliittisen lakon suunnittelu”

Ay-liikkeestä varoitus Juha Sipilälle: 5.10. alkaa rytistä – tulossa ”jotain paljon rajumpaa”

Hallitus lisää työnantajien valtaa: Irtisanominen helpottuu – tavoitteena helpottaa työllistämistä

Ay-konkari lyö lukuja pöytään – ”Miten tällainen aivopieru voi edetä hallituksen päätökseksi?”

Pääluottamusmies ja professori arvioivat Juha Sipilän suunnitelmaa: ”Sen verran poliitikotkin osaavat matematiikkaa”

Potkujen ehtoihin muutos? Lindströmillä toisenlainen ääni kuin Sipilällä – ”Jos saadaan läpi…”

Hallitus peruu kaavaillun lakimuutoksen alle 30-vuotiaille – Jari Lindström: ”Varmasti joku iloitsee, minä en”