Jääkiekon MM-kisat laajennettiin 16 joukkueen turnaukseksi 1998. Sarjasysteemiä on sen jälkeen vaihdettu 2000 ja 2012, mutta joukkuemäärästä on sitkeästi pidetty kiinni.

Muutama vuosi sitten pienemmät maat näyttivät kuroneen suurten etumatkaa umpeen, mutta torstaina Moskovassa ja Pietarissa näytti siltä, että suuret ovat parissa karanneet pienemmiltä hyvin kauas.

Irvokkain ottelu nähtiin Moskovassa. Isäntämaa Venäjä murskasi Tanskan 10-1. Vadim Shipatshev keräsi tehopisteet 2+3, Artemi Panarin 1+4 ja Jevgeni Dadonov 1+3.

Alkuillan ottelussa Moskovassa Tshekki murjoi Norjan 7-0. Norja putosi kyydistä nopeasti ja peli oli molemmille pitkälti pakkopullaa.

Pietarissa nähtiin vähän tiukempia otteluita. Yhdysvallat sai avausmaalinsa Ranskaa vastaan vasta toisessa erässä, mutta 4-0 –voitto ei jättänyt selittelyn sanoja.

Saksa oli toisen erän jälkeen Kanadan kanssa 2-2 –tilanteessa. Kolmannessa erässä Kanada lisäsi luistelua ja voitti 5-2. Kanadan voitto ei ollut uhattuna, vaikka Saksa vähän piinasikin.

Latvia on pystynyt riistämään pisteen sekä Ruotsilta että Tshekiltä, mutta muuten yllätyksiä ei näissä MM-kisoissa ole nähty, ellei sellaiseksi lasketa, että Unkari hävisi Suomelle vain kolmella maalilla. Tasoerot ovat jääkiekossa valitettavan suuria ja NHL-kiekko on valtavan paljon tasokkaampaa kuin esimerkiksi Keski-Euroopan sarjat.

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF tekee kovasti töitä tasoerojen kaventamiseksi, mutta Pohjois-Amerikka, Suomi, Ruotsi sekä Venäjä ovat karkaamassa yhä kauemmaksi ja Tshekkikin pysyy kyydissä isojen harrastajamäärien takia. Sveitsistäkään ei näytä olevan tällä hetkellä suurten haastajaksi, vaikka se otti kolme vuotta sitten MM-kisoissa hopeaa.

IIHF:n ei kannata vähentää MM-kisajoukkueiden määrää, mutta pienemmille maille voisi järjestää alkukarsinnan, jonka jälkeen kuusi maata pääsi haastamaan kuutta suurta. Irvokkaat 10-1 päättyvät ottelut eivät palvele kenenkään etua.

Pelolla odotellaan, millaisia selkäsaunoja saa Etelä-Korea 2018 olympialaisissa Pyeongchangissa, jos NHL-kiekkoilijat tulevat mukaan. Etelä-Korea kohtaa alkulohkossaan Kanadan, Tshekin ja Sveitsin ja pääsee pelaamaan vielä puolivälieräkarsintaottelun.