Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sai kiperän kysymyksen Natosta Yhdysvaltain-vierailullaan, kertoo Ilta-Sanomat. Yhdysvaltain kongressin ylähuoneen, senaatin, enemmistöjohtaja eli republikaanisenaattorien puheenjohtaja Mitch McConnell tiukkasi Sipilältä suoraan, miksi Suomi ei kuulu Natoon.

”Sanoin että me olemme turvallisuuden tuottajia Pohjois-Euroopassa, valinneet Ruotsin kanssa tämän aseman, ja katsomme sen olevan Itämeren alueen ja pohjoisen Euroopan näkökulmasta hyvä tasapaino”, Sipilä kertoo IS:lle.

Sipilä sanoo nostaneensa esiin myös Elinkeinoelämän valtuuskunnan kyselyn, jonka mukaan suomalaisista vain 23 prosenttia kannattaa Natoa.

Turvallisuuspolitiikka kiinnosti yhdysvaltalaispoliitikkoja laajemminkin ja Sipilältä tiukattiin vastauksia EU:n puolustusyhteistyöstä. Sipilä sanoo painottaneensa, että kyse ei ole eurooppalaisen armeijan perustamisesta, eikä kilpaile Naton kanssa.

Sipilän kolmipäiväinen Yhdysvaltain-vierailu päättyi keskiviikkona. Vierailunsa aikana Sipilä tapasi muun muassa varapresidentti Mike Pencen, presidentti Donald Trumpin neuvonantajan ja vävyn Jared Kushnerin sekä kauppaministeri Wilbur Rossin.