Useilla isännöitsijöillä on kokemusta remonttilainojen saamisen hankaluudesta ja jopa siitä, että taloyhtiö uhkaa jäädä ilman lainaa, kertoo Isännöintiliiton viestintäpäällikkö Anna Karismo kertoo.

Isännöitsijät kertoivat kokemuksiaan liiton seminaariristeilyllä torstaina lehdistön uutisoitua yksittäistapauksesta, jossa pankki oli kieltäytynyt taloyhtiön putkiremontin lainoittamisesta.

Myös Pohjois-Savon Ammatti-isännöitsijät ry:n Veijo Pirinen tietää taloyhtiön, jossa näin on käynyt.

–Todennäköisesti se on asunnon arvosta kiinni [ettei saa lainaa]. On sen verran iso remontti tulossa, ettei ihan vakuudet riitä, Pirinen kertoo Uudelle Suomelle.

Anna Karismon mukaan etenkin maaseudulla asuntojen arvo voi olla laskenut niin alas, että asunnon vakuusarvo ei riitä lainan saamiseen.

– Hyvin vahva kahtiajako on käynnissä, Karismo sanoo Uudelle Suomelle.

Osa taloyhtiöiden osakkaista ottaa henkilökohtaista lainaa tai käyttää säästöjään remontteihin. Karismon mukaan ongelma voi johtaa taloyhtiöissä jopa purkupäätöksiin.

– Joillain taloyhtiöillä edessä voi olla purkaminen, jos ei saa lainaa eikä pysty rahoittamaan, Karismo kertoo.

– Jos pankki ei anna rahoitusta ja tarvittaisiin esimerkiksi iso linjasaneeraus. Sehän tarkoittaa sitä, että siellä asustellaan, odotetaan, että se menee niin huonoon kuntoon, että siellä ei voi asua, hän toteaa.

Pankeista kerrottiin torstaina Helsingin Sanomille, että umpikujassa olevilla taloyhtiöillä on kolme vaihtoehtoa: ison remonttilainan voi yrittää jakaa pienempiin osiin, osakkaat rahoittavat remontin omista varoistaan tai talo puretaan.

Karismon mukaan ei ole varsinaisesti yleistä, että taloyhtiö ei saa remonttilainaa, mutta tapauksia on useita.

–Se on selvää, että se tulee yleistymään, Karismo sanoo.

Karismo ja Pirinen korostavat, että osakkaiden ja taloyhtiöiden pitäisi suunnitella remontteja ja rahoitusta ajoissa ja tehdä kunnostuksia pikkuhiljaa.

Rakennuslehti kertoi viime viikolla, että pankki kieltäytyi rahoittamasta Nilsiän keskustassa sijaitseva taloyhtiön peruskorjaushanketta.