Syyrian al-Holin pakolaisleirillä elävien suomalaisten niin sanottujen ”Isis-naisten” ja heidän lastensa omaiset ottavat Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan kantaa hallituksen toimintaan asiassa.

Kirjoituksen mukaan omaiset ovat ”tyrmistyneet hallituksen toimista vastoin omaa julistustaan olla ihmisoikeuksia edistävä hallitus”. Rinteen hallitus on linjannut , ettei se ainakaan tällä hetkellä suunnittele aktiivisia toimia suomalaisperheiden evakuoimiseksi leiriltä.

LUE MYÖS: Terrorismitutkijat: Rinteen hallitus otti aikalisän ”Isis-naisten” asiassa

Al-Holissa uskotaan olevan 11 suomalaisäitiä mukanaan 33 lasta.

”Meillä omaisilla on todellinen hätä kaikkien mutta erityisesti pienimpien lasten terveydestä ja hengissä säilymisestä. Kysymme, minne yhtäkkiä katosivat oikeusvaltion periaatteet ja se kiire, josta pääministeri Rinne puhui kesäkuussa”, omaiset vetoavat kirjoituksessaan.

LUE MYÖS: Antti Rinteeltä selkeä kanta ”Isis-naisiin”: ”Tässä tilanteessa emme harkitse mitään evakuointitoimenpiteitä”

Leiriä ylläpitävät SDF-joukot ja Syyrian autonomisen hallintoalueen viranomaiset toivovat länsimaiden hakevan kansalaisensa pois leiriltä, omaiset toteavat.

”Me omaiset olemme olleet koko ajan valmiita maksamaan heidän matkansa pois alueelta, mutta leiriltä poistuminen on laillisesti mahdotonta ilman Suomen viranomaisten myötävaikutusta siihen. Ihmettelemme, eivätkö Supolle myönnetyt merkittävät lisäresurssit ja uusi siviilitiedustelulaki mahdollistakaan 11 naisen epäilyttävän toiminnan seurantaa”, omaiset kirjoittavat.

Kirjoituksen mukaan suomalaisnaiset on ”houkuteltu lähtemään Syyriaan monenlaisilla menetelmillä”. Omaisten mukaan lähdön motiiveja on ollut monenlaisia.

”Kun todellinen tilanne on paljastunut, heillä ei ole enää ollut mahdollisuutta paeta Syyriasta, sillä heidän viestintäänsä ulkomaailmaan seurattiin ja pois yrittäminen oli kuolemalla rangaistavaa. He eivät tienneet, millainen totalitaristinen järjestelmä heitä odotti”, omaiset kirjoittavat.

Julkisessa keskustelussa on kuitenkin korostettu, että naiset ovat läh­te­neet va­paa­eh­toi­ses­ti terroristijärjestö Isisin hallitsemalle alueelle ja ovat mahdollisesti eri tavoin osallistuneet sen toimintaan. Tämän vuoksi he muodostavat turvallisuusuhan.

Sukulaisten mukaan on ”paheksuttavaa, että omaisistamme lapset mukaan lukien puhutaan yleistäen jopa ministereiden suulla syvästi radikalisoituneina tai terroristeina”.

”Me omaiset haluamme, että leirillä olevien teot tutkitaan yksilöllisesti oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti, ja se onnistuu parhaiten Suomessa.”

Leirillä avustustöitä tekevän Suomen Punaisen Ristin mukaan leirin olot ovat hyvin karut. SPR:n kanta on, että kaikki siviilit tulisi saada pois leirin huonoista oloista.

LUE LISÄÄ:

Terrorismitutkijat: Rinteen hallitus otti aikalisän ”Isis-naisten” asiassa

Rinteen hallituksen päätös ”järkytti” – Sisäministeri Ohisalo hämärsi hallituksen linjaa ”Isis-naisista”

Entinen SPR-johtaja Seuralle: ISIS-naisille ei voi antaa parempaa kohtelua kuin muille ulkomailla vaikeuksiin joutuneille suomalaisille