Kansanedustaja Olli Immonen (ps.) ja muut Euroopan ”islamisaatiosta” varoittelevat poliitikot lukevat islaminuskoa ja uhkakuvansa pohjana käyttämiään todisteita tarkoitushakuisesti, sanoo Suomen johtava islamin tutkija, Helsingin yliopiston professori Jaakko Hämeen-Anttila.

Kansanedustaja Immonen luo tuoreessa blogikirjoituksessaan islaminuskosta ja muslimien maahanmuutosta kuvan uhkana, joka vaarantaa suomalaisten ”inhimillisen elämän edellytykset”. Hän vaatii Euroopan ja Suomen väitetyn islamisaation torjumista päättäväisesti.

Professori Jaakko Hämeen-Anttila luki Uuden Suomen pyynnöstä keskustelumyrskyn synnyttäneen tekstin, jonka Immonen on kirjoittanut Yleisradion Islam-ilta-televisiokeskustelun alla. Hän kyseenalaistaa etenkin Immosen luoman kuvan sharia-lain ja islamilaisen valtion suosiosta muslimien keskuudessa.

Hämeen-Anttila toteaa, että Immosen maalaamalla uhkakuvalla ”ei ole mitään pohjaa”. Hän huomauttaa, että edes islamilaisessa maailmassa ei ole yhtään todellista teokratiaa eli uskonnollisten johtajien täysin hallitsemaa valtiota. Näin ollen professorin on hankala nähdä, että muslimimaahanmuutto voisi johtaa tällaiseen kehitykseen länsimaissa.

–Jos asiat asetetaan omaan kontekstiinsa, niin montako teokratiaa on islamilaisessa maailmassa? Piirteitä teokratiasta on etenkin Saudi-Arabiassa ja Iranissa, mutta valtaosa islamilaisen maailman maista ei sellaisia ole eikä siihen pyritä, Hämeen-Anttila sanoo Uudelle Suomelle.

–Siihen nähden on aika erikoinen väite, että Suomen noin 40 000 hengen muslimivähemmistö haluaisi tähdätä islamilaiseen valtioon tai suosisi sharia-lakia. Aina tietysti löytyy äärimmäisyysihmisiä, joiden mielipide voidaan yleistää kaikkien muslimien mielipiteeksi.

Immonen todistelee näkemystään muun muassa muslimien Britanniassa perustamilla sharia-tuomioistuimilla sekä Ruotsin Malmön tapahtumilla. Malmössä muslimivähemmistön edustajien on uutisoitu syyllistyneen viharikoksiin toista vähemmistöä, juutalaisia kohtaan.

–Joku vuosi sitten Joensuussa skinit tekivät viharikoksia. Johtopäätös siitä ei toki ole, että suomenkielinen evankelisluterilainen henkilö olisi uhka, sanoo Hämeen-Anttila vastauksena.

–Ihmisten sopeutuminen vieraaseen yhteiskuntaan ei ole helppoa, mikä koskee sekä muslimeja että muita.

Muslimien perustamista sharia-lakia jakavista tuomioistuimista on kohistu Britanniassa. Hämeen-Anttilan mukaan keskustelu kuitenkin johtaa harhaan, sillä kyseiset tuomioistuimet ovat lähinnä perhe- ja perintöasioita käsitteleviä sovittelutuomioistuimia.

–Kun puhutaan sharia-lain mukaisista kivitystuomioista, ja sitten sanotaan, että tämä on sharia-tuomioistuin, niin saadaan syntymään mielikuva, että täällä nyt kivitetään ihmisiä. Käsittääkseni länsimaissa ei kuitenkaan ole rikosasioita hoitavia sharia-tuomioistuimia, Hämeen-Anttila sanoo.

Hämeen-Anttilan mukaan muslimienemmistö sen enempää muslimimaissa kuin länsimaissakaan ei kannata sharia-lain noudattamista.

Hämeen-Anttila antaa myös vakiovastauksensa eli muistuttaa Euroopan omasta historiasta vertailukohtana Lähi-idän maiden nykyisiin ongelmiin ja väkivaltaan. Euroopassa on viimeisen sadan vuoden aikana sodittu kaksi maailmansotaa ja syyllistytty kansanmurhiin.

–Tämä ignoorataan [Immosen] kirjoituksessa. Lähi-itä elää tällaista vaikeaa, väkivaltaista ajanjaksoa juuri nyt, Hämeen-Anttila sanoo.

Hämeen-Anttilan mukaan tämä ei kuitenkaan kerro juuri islaminuskon väkivaltaisuudesta.

Islamisaatio tuntuu etäiseltä uhkakuvalta erityisesti Suomessa, jossa muslimivähemmistö on häviävän pieni. Silti Olli Immonen tunnustaa itsekin islam-kritiikin olleen yksi hänen poliittisen uransa pääteemoista.

Jaakko Hämeen-Anttilan mukaan tämä kertoo siitä, että ihmisen ja ihmisryhmän perusluonne vaatii yhteistä vihollista.

–Kun Neuvostoliitto sortui, islamilaisesta maailmasta tuli sellainen yhdessä yössä, Hämeen-Anttila väittää.