Ylen Ajankohtaisen Kakkosen islam-ilta sai terävän alun, kun islamistiksi itsensä esittelevä Sadek Elwan kertoi puhelimitse saaneensa suomalaisilta äärioikeistoliikkeiltä uhkauksia.

Elwan sanoi, että hän jätti saapumatta Tampereella järjestettävään keskusteluohjelmaan uhkausten vuoksi. Elwan ei myöskään uskonut keskusteluillasta olevan mitään hyötyä islamille.

- Uhkaukset tulivat äärioikeiston liikkeistä. Nuo liikkeet ovat tosissaan, niiden väkivaltakyvyt on jo aiemmin nähty, Elwan sanoi.

Elwan kertoo olevansa islamisti. Hänelle islamismi tarkoittaa islamilaisen yhteiskunnan ja elämän edistämisen kaikilla elämän tasoilla, myös poliittisella tasolla.

- Suuri osa muslimeista ajattelee, että muslimeja pitäisi ohjata islamilaisilla laeilla avioliittokysymyksissä ja muissa kysymyksissä, Elwan sanoi puhelimitse.

Elwanilta kysyttiin suoraan, onko hän kehottanut Suomessa asuvia muslimeja lähtemään sotimaan ulkomaille.

- En kannata, että lähdetään suoraan sotimaan, mutta kannatan jihad-käsitettä. Jihad tarkoittaa, että puututaan asiaan ja toimitaan sorrettujen muslimien vuoksi, Elwan kuvaili.

- Avustetaan taloudellisesti tai levitetään tietoa.

Ylen toimittajat kertoivat, että Elwan olisi vielä tänään kertonut kehottaneensa nuoria lähtemään sotimaan Syyriaan. Nyt Elwan puhui toisin.

- Syyriassa ei tarvita sotilaita. Muualla tarvitaan: esimerkiksi Myanmarissa, Elwan totesi.

Elwan kuitenkin hyväksyi muslimin lähdön sota-alueelle, jos omatunto siihen ajaa.

- Mies, joka omaa kommandotaidot, on aliupseeritasolla tai saanut erikoiskoulutuksen. Jokainen mittaa omat taidot, kannattaako lähteä [sotimaan], Elwan sanoi.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Simo Elo kommentoi heti Elwanin sanoja.

- Kehoitus lähteä ulkomaille on sotaisaa näkemystä. Olen eri mieltä islamistin määritelmästä, Elo sanoi.

- Eivät nämä ihmiset ole pelkästään hyväksikäytettyjä. Greenpeace [Sini] Saarela ei ollut hyväksikäytetty, vaan yksilö tekee omat valintansa, Elo piikitteli aiemmin puhutta Heidi Hautalaa (vihr.).

Hautala oli aiemmin kuvaillut ulkomaisiin sotiin värvättyjä nuoria hyväksikäytetyiksi nuoriksi.

Muslimikodin islamin opettaja Ahmad Fadil sanoi ykskantaan, että moskeijoissa ei värvätä nuoria sotimaan islamin puolesta.

- Elämme tässä Suomessa ja meillä on tehtävää tässä Suomessa. Syyriassa on jo paljon ihmisiä, Fadil sanoi.

- Ymmärrän näitä ihmisiä, heillä on vähän tietoa ja tunne. He haluavat auttaa, tehdä jotain.

Imaami Anas Hajjar yhtyi jo aiemmin Fadilin ajatukseen.

- Yksikään ei ole minun luokseni tullut sanomaan, että olisi lähdössä sotimaan. Me emme suosittele lähtemään tällaisiin konflikteihin. Pitäisi olla tausta, että menee avustamaan tai että on perhettä siellä. Ei sodissa tarvita sotilaita, Hajjar sanoi.