Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) pitää hallituksen päätöstä osallistua Islannin ilmatilan valvontaan ”täysin järjettömänä”.

– Kyse on siitä, että Nato haluaa säästää Islannin ilmavalvonnasta ja on löytänyt Suomen ja Ruotsin osallistumaan kustannuksiin eli Suomi saisi tällä operaatiolla lähinnä Naton haitat mutta ei hyötyjä, Niinistö sanoo Uudelle Suomelle.

Niinistö ottaa esiin puolustusvoimien päätehtävät: oman maan puolustaminen, virka-avun antaminen ja kansainvälinen kriisinhallinta.

– Islannin ilmavalvonnassa ei ole kyse mistään näistä puolustusvoimien kolmesta päätehtävästä. Onko nyt lisättävä lakiin kohta neljä: muiden maiden ilmatilan valvominen? Niinistö sanoo.

– Pidän sitä täysin mahdottomana ja järjettömänä ajatuksena, hän lisää.

Yksityiskohdat ilmatilan valvonnasta eivät ole vielä tarkentuneet.

– Jos kyse on harjoitustoiminnasta, pidän sitä täysin älyvapaana, Niinistö toteaa.

Niinistö kertoo yrittäneensä selvittää hallituksen edustajilta ja puolustusvoimien edustajilta minkälaista harjoitusta Islannissa on tarjolla.

– Ei ole sellaista vastausta tullut, että siellä olisi mitään sellaista mahdollisuutta harjoitukseen, mitä ei esimerkiksi Lapissa olisi, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan Islannissa on heikommat harjoitteluolosuhteet kuin Suomessa.

Hänen mielestään oman maan ilmatilan valvomisessa ja muussa puolustusvoimien toiminnasta olisi Suomelle tarpeeksi tekemistä.

Hän ei ymmärrä miksi Suomi lähtee valvomaan toisen maan ilmatilaa tilanteessa, jossa puolustusvoimien rakennemuutos runtelee maan suorituskykyä ja samaan on historian suurimmat budjettileikkaukset.

– En näe siinä minkäänlaisia hyviä puolia, Niinistö sanoo.

Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen tyrmää hallituksen Islanti-päätöksen.

– Naton jäsenmaan ilmatilan valvonta tunnistelentoineen ei kertakaikkiaan kuulu liittoutumattomalle Suomelle, Tiilikainen sanoo.