Tiettyjen kuskien liikennevakuutuksien hinta voi jatkossa alentua merkittävästi, vihjaa LähiTapiola Kauppalehdelle. Edellytyksenä on seurantalaitteen käyttö, mikäli sellaisen mahdollisuus tulee mukaan liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) väyläyhtiöhankkeeseen.

LähiTapiola toteaa, että seurantalaitteen avulla toteutettava räätälöity vakuutus palkitsisi autoilijaa turvallisesta ajamisesta.

– Voi sanoa, että siinä on merkittäviä säästömahdollisuuksia, vakuutusyhtiön moottoriajoneuvovakuuttamisen johtaja Tapani Alaviiri sanoo Kauppalehdelle.

Liikenne- ja viestintäministeri Berner esittelee torstaina ehdotuksen selvitykseksi liikenneverkon kehittämisestä. Keskiössä on valtion väyläyhtiö, johon siirretään valtion tie-, rautatie-, ja vesiväyläomistukset. Tämä liikenneverkkoyhtiö myisi väylien käyttöoikeuksia yksityisille yhtiöille, jotka myisivät niitä asiakkailleen.

Liikenne- ja viestintäministeriöstä on aiemmin kerrottu Uudelle Suomelle, että vakuutusyhtiöt ja teleoperaattorit ovat yhtiöitä, joista voisi mahdollisesti tulla väyläoperaattoreita. Yksi mahdollisuus kerätä väylämaksuja on vapaaehtoisesti käyttöön otettava seurantalaite eli musta laatikko.

– Näkemyksemme mukaan kysyntä olisi alussa hidasta, mutta lähtisi kasvamaan muutaman vuoden päästä. Se edellyttää, että valtiovalta tekee päätökset yhtenäisestä seurantalaitteistosta ja että teknologia on hyödynnettävää ja juridinen viitekehys sellainen, että dataa voi asiakkaalta pyytää, Alaviiri sanoo KL:lle.

Lähde: Kauppalehti

Liikenneministeri Bernerin johtama väylähanke muuttaa autoilun kustannuksia tuoden uutena maksuna mukaan tienkäyttömaksut, mutta laskien vastaavasti autoilun verotusta.

Lue myös: Musta laatikko tulee autoilijalle halvemmaksi? – 10 vastausta Bernerin väylähankkeesta