Saksa pohtii nyt Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian rinnalla kiinalaisen puhelin- ja verkkoyhtiö Huawein torjumista 5g-verkkojen rakentajana ja toimittajana. Asiasta kertoi ensimmäisenä saksalaislehti Handelsblatt. Taustalla on huoli tietoturvasta ja verkkovakoilusta Kiinan hyväksi.

Saksan hallituksessa korostetaan nyt Handelsblattin ja Financial Timesin mukaan, että laitetoimittajien takaama turvallisuus uusille 5g-verkoille on ”erittäin merkittävä” tekijä, ja että tietoturva-asiat ohjaavat Saksan hallitusta verkkojen rakentamisessa.

Yhdysvallat on lehtitietojen mukaan lobannut aktiivisesti Saksaa estämään Huawein 5g-verkot. Maan julkishallinnossa Huawein laitteiden käyttö on kielletty.

Aiemmin Australia ja Uusi-Seelanti ovat kieltäneet Huawein 5g-verkkolaitteet. Tivin mukaan myös Norja harkitsee Huawein kieltämistä. Torstaina Kiinan Kanadan-suurlähettiläs varoitti Kanadaa seurauksista, jos maa aikoo estää Huawein 5g-laitteiden toimittajana.

EU:ssa digitaalisista sisämarkkinoista vastaava komissaari Andrus Ansip on varoittanut, että Kiina voi pakottaa Huaweita rakentamaan takaportteja verkkoihinsa.

FT:n mukaan verkkoyhtiöistä Britannian British Telecom on ilmoittanut, ettei se käytä Huawein laitteita 5g-verkoissa, ja että yhtiö alkaa vaihtaa myös Huawein 3g- ja 4g-verkkolaitteita muiden toimittajien laitteisiin. Euroopan suurin verkkoyhtiö, saksalainen Deutsche Telekom ilmoitti joulukuussa uudelleenarvioivansa 5g-laitteiden hankintaa.

Myös Oxfordin yliopisto Isossa-Britanniassa on ilmoittanut, ettei se enää ota Huaweilta vastaan tutkimusrahoitusta tai muita lahjoituksia.