Poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo Uudelle Suomelle pitävänsä ”erittäin merkittävänä muutoksena” sitä, että poliisille tullee oikeus määrätä suoraan rangaistus rikoksissa, joista voi seurata sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

- Tämä on erittäin hyvä muutos. Se nopeuttaa prosesseja. Koko yhteiskunnan kannalta säästöt ovat selvät, Paatero sanoo.

Hänen mielestään uudistus on hyvä myös tavallisille ihmisille, jotka mahdollisesti syyllistyvät lieviin rikoksiin.

- On se ihmiselle hyvä, että tulee rankkari suoraan käteen. Se nopeuttaa, Paatero sanoo.

Hänen mielestään uudistus ei siirrä valtaa oikeusistuimelta poliisille.

- Syyttäjä kuitenkin vahvistaa [rangaistusmääräyksen] ja sen voi myös viedä oikeuteen. Kyllähän poliisi nytkin antaa sakon suoraan, Paatero sanoo.

Paateron mielestä on selvää, että vankeustuomioita ei poliisi ala suoraan jaella. Hänen mukaansa hallitusohjelman kirjauksessa maininta kahden vuoden vankeudesta on vain määritelmä rikoksille eikä tarkoita sitä, että poliisi alkaisi määrätä vankeustuomioita.

- Kyllä se jatkossakin tarkoittaa vain sakkoja, Paatero sanoo.

Ainoa mutta uudistuksessa on Paateron mukaan se, miten uudistus vaikuttaa poliisin työmäärään. Vaikka muutos osittain helpottaakin poliisin työtä, tehtäviä voi toisaalta tulla lisää. Tästä syystä poliisille kyseessä ei ole varsinaisesti säästötoimi.

- Tämä resurssikysymys täytyy tarkastella, ennen kuin tämä toteutetaan, Paatero sanoo.

Paatero ei halua yksilöidä tarkemmin, mitä rikoksia uudistus koskee.

Poliisiylijohtaja Paatero jää eläkkeelle virallisesti elokuussa, mutta lomien takia hän viettää nyt viimeisiä työpäiviään.