Meksikon MM-ralli osoittautui suomalaiskuljettajia kovemmaksi tällä kertaa. Kolme kuljettajaamme saivat kasaan vain viisi pistettä yhteensä, joten kauden ensimmäinen kaukomatka ei juuri muisteltavaa tuonut.

Jari-Matti Latvalalle vielä kisan päätöspäiväkin oli erityisen ahdistava. Ongelmia riitti loppuun asti, ja lopulta seitsemäs sija jäi vain 4,4 sekunnin päähän. Edelle ennätti "Bolivian Rovanperänä" tunnettu, 18-vuotias Marco Bulacia Wilkinson.

- Uskoin kun tähän päivään lähdettiin, että seitsemäs sija ja pisteet Powerilta olisivat saavutettavissa. Toisen erikoiskokeen maalipäässä kivi löi panssariin ja osui myös jäähdyttimeen, joka alkoi vuotaa. Tiesin, että jos sitä ei saa korjattua, ralli päättyy siihen, Latvala aloittaa.

Neuvokkaana ja tekniikan päälle ymmärtävänä kuljettajana Latvala lähti kuitenkin reippaasti korjaustoimiin, vaikka aurinko porotti taivaalta, ja lämpötila huiteli hyvin yli +30C asteen lukemissa.

- Siellä oli joki puolen kilometrin päässä, mutta pudotusta oli 200 metriä. Löysin tyhjiä cokispulloja, joilla sain tuotua kolme litraa vettä. En heti päässyt ylös sieltä, sillä ensimmäinen rinne oli liian jyrkkä, ja toisessakin tuntui että kuntoa ei ole lainkaan, kun piti juosta liki kolmen kilometrin korkeudessa. Jäähdytin saatiin kuntoon, mutta pohjapanssari ei ollut hyvin kiinni, joten jouduin ajamaan viimeisen erikoiskokeen varovasti. Auto ei olisi kestänyt minkäänlaista iskua. Olisin vähän voinut kiristää, jos olisin tiennyt, että seitsemäs sija jäi vain 4,4 sekunnin päähän.

Päälle päinkin näki, että ralli rankaisi Latvalaa kovalla kädellä.

- Olen jaksanut olla positiivinen tähän asti, mutta nyt en enää jaksa. Täytyy vain uskoa ja toivoa, että kyllä se tästä helpottaa. Nyt kotiin, ja kyllä se siitä, kun saa vähän muuta ajateltavaa kuin ralli.

Esapekka Lappi saalisti Power Stagelta yhden lisäpisteen, jättäen muun muassa Ott Tänakin tyystin lisäpisteiden ulkopuolelle. Siihen Citroen-kuljettajan ilon aiheet jäivätkin, sillä yleiskilpailussa mies oli vasta 14.

Lappi toivoo helpompaa jatkoa Meksikossa, johon hän starttasi nyt vasta toista kertaa.

- Parempi se on kuin nolla, mutta aika paljon irtosoraa oli vielä tien pinnassa. Ei viittä sekuntia olisi millään pystynyt parantamaan. Ensi vuonna kun tullaan tänne, niin toivottavasti ollaan taas jonkin verran kilpailukykyisempiä. Ei tämä vauhdillisesti ollut mikään katastrofi. Ehkä kolmas kerta toden sanoo; jos sitten ei valuisi johonkin rotkon reunalle, Lappi toivoi.

Teemu Suninen ei rallin maalia nähnyt edes Ralli2:ssa, sillä miehen Ford vaurioitui sen verran pahoin perjantain ulosajossa, ettei tiimi saanut suomalaissuojattiaan enää kilpailuun mukaan.

Seuraavaksi ajetaan Korsikan MM-ralli 28. - 31.3.

Haastattelut: Miika Wuorela, Leon