Arvostettu fyysikko, professori Stephen Hawking on päättänyt liittyä akateemikkojen Israel-boikottiin, kertoo brittilehti Guardian. Hawking on perunut osallistumisensa Israelin presidentin Shimon Peresin isännöimään konferenssiin.

Poisjäänti on protesti Israelin Palestiinan-politiikalle. Guardianin mukaan Hawking on lähettänyt Peresille kirjeen, jossa hän kertoo muuttaneensa mielensä konferenssiin osallistumisesta. Hawkingin mukaan päätös perustuu hänen tietoihinsa Palestiinan tilanteesta sekä palestiinalaisilta akateemikkoystäviltään saamiinsa neuvoihin.

Hawkingin terveydentila tiedetään huonoksi, mutta vetäytymisen syy on silti protesti, Guardian kertoo.

Hawkingin kirjettä ei ole julkaistu eikä professori ole itse kertonut päätöksestään julkisesti. Brittiläinen Palestiinan yliopistojen komitea on kuitenkin kertonut päätöksestä ja sen perusteluista Hawkingin luvalla.

Aiemmin muun muassa Irlannin opettajien liitto ja Yhdysvalloissa Aasialais-amerikkalaisen tutkimuksen liitto ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä Israelin vastaiseen boikottiin Palestiinan tilanteen vuoksi. Guardian kertoo, että Hawking on joutunut painostuksen alaiseksi ilmoitettuaan, että hän osallistuu Peresin seminaariin.

Israelin presidentin kanslia ei ole kommentoinut Hawkingin vetäytymistä. Hawkingin nimi on kuitenkin poistettu puhujien listalta.