Italiassa euroero ja jopa EU-ero ovat nousseet avoimesti esiin julkisissa ulostuloissa valtiojohtoa myöten. Viikonloppuna myös Ranskassa äänenpainot ovat koventuneet.

Viimeksi sunnuntaina Euroopan unionin italialainen talouskomissaari Paolo Gentiloni varoitti, että ilman koko unionin yhteistä ratkaisua myöskään rikkaat EU-maat eivät selviä koronaviruksen aiheuttamasta kriisistä vahingoitta.

”Avainsana on solidaarisuus. Nyt tarvitaan yhteinen suunnitelma Euroopan uudelleen synnyttämiseksi”, hän sanoi italialaisen TG5:n televisiohaastattelussa.

Ranskan Eurooppa-ministeri Amélie de Montchalin puolestaan totesi radiohaastattelussa, että EU:n uskottavuus vaatii yhteisiä toimia kriisin nujertamiseksi.

”Muuten yhtenäinen Eurooppa on pelkkä tyhjä slogan.”

Lue seuraavaksi:

Myös Euroopan komission entinen puheenjohtaja, euron isäksi kutsuttu ranskalainen vaikuttaja Jacques Delors katsoo, että eteläisen ja pohjoisen Euroopan maiden jakautuminen on ”kuoleman vaarallista” Euroopan unionille.

Eteläisen Euroopan maat Italian, Ranskan ja Espanjan johdolla vaativat eurobondien eli euromaiden yhteisten velkapapereiden liikkeelle laskemista. Pohjoisen Euroopan maat Saksan ja Hollannin johdolla puolestaan ehdottavat vakausmekanismi EVM:n käyttöönottoa. Monien asiantuntijoiden mukaan EVM ei kuitenkaan ole toimiva ratkaisu.

Italian suurimman pankin UniCreditin pääekonomisti Erik Nielsen arvioi, että vaihtoehtoja on kolme.

Ensimmäisessä mallissa eurobondeja vaativat maat laskevat ne liikkeelle yhdessä ja muille tarjotaan mahdollista osallistua liikkeellelaskuun.

”Ei ole epäilystäkään, etteikö tämä onnistuisi ja velkakirjat myös hinnoiteltaisiin houkuttelevasti, koska taustalla on Euroopan keskuspankki. Tämä malli jättäisi Saksan kuitenkin vaikeaan asemaan”, hän kirjoittaa katsauksessaan.

Nielsen esittämässä toisessa vaihtoehdossa kriisimaille tarjottaisiin rahoitusta vakausmekanismin puitteissa. Tämä malli ei missään tapauksessa kuitenkaan kelpaa Italialle, jonka pääministeri Giuseppe Conte teki asian selväksi myös EU-johtajien kokouksessa torstaina.

”EVM on Italialle samanlainen myrkky kuin eurobondit Saksalle”, Nielsen tiivistää.

Kolmas vaihtoehto, jota Nielsen pitää todennäköisimpänä ratkaisuna, on Euroopan komission erityisjärjestely, jonka rahoittamiseen kaikki EU-maat osallistuisivat.

”Kaikki maat rahoittaisivat järjestelyä kertaluonteisella maksulla, joka pohjautuisi olemassaoleviin järjestelmiin”, Nielsen kuvailee.

Euroopan komission saksalainen puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi myöhään lauantaina, että komissio valmistelee ehdotuksia tilanteen ratkaisemiseksi.

”Mitään vaihtoehtoja ei suljeta pois”, hän totesi lausunnossaan.

Von der Leyenin lausunto julkistettiin sen jälkeen, kun hän aikaisemmin lauantaina ehti tyrmätä eurobondit ja sai Italian pääministeri Giuseppe Contelta ja valtiovarainministeri Roberto Gualtierilta kovasanaiset vastaukset.

”Komission puheenjohtaja on täysin väärässä”, Gualtieri sanoi Italian hallituksen tiedotustilaisuudessa lauantai-iltana.

Poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen pitää hämmentävänä, ettei Pohjois-Euroopassa nähdä tilanteen riskejä.

”Italian auttaminen ruokkii populismia pohjoisessa, auttamatta jättäminen EU-vastaisuutta Italiassa. Ja Espanja tulee kovaa vauhtia perässä. Hmmentävää miten pohjoisessa ei tunnuta näkevän riskejä. Toisaalta EU-vastaisuus kasvaa ja toisaalta symmetrisesti kaikkiin iskevä shokki kärjistää Euroopan sisäisiä eroja entisestään, jos mitään kollektiivista ei tehdä”, hän kommentoi Twitterissä.