Italian pääministeri Giuseppe Conte ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron esittävät, että Euroopan unioni perustaa turvapaikanhakijoiden lähtömaihin viranomaiskeskuksia, joissa turvapaikkahakemukset käsiteltäisiin.

Conten mukaan tulisi pyrkiä siihen, että Eurooppaan pyrkivät tekisivät turvapaikkahakemuksen jo kotimaassaan.

–Tarvitsemme radikaalin muutoksen, joka perustuu muutamaan perusasiaan. Ensinnäkin Euroopan on lujitettavan suhteita lähtömaihin ja luotava keskuksia lähtömaihin. Näin voimme estää kauttakulun esimerkiksi Italian läpi ja hengenvaaralliset matkat Välimerellä, Conte kommentoi Italian suurimalle sanomalehdelle Corriere della Seralle.

Hän haluaa lisäksi luoda käsitteen Euroopan rajasta.

–Jokainen, joka astuu jalallaan Italiaan, astuu samalla Eurooppaan.

Conte korosti kaikkien Euroopan maiden vastuuta maahanmuuttokysymyksessä.

–Yksikään Euroopan maa ei voi ajatella voivansa jättäytyä ulkopuolelle eikä yksikään Euroopan maa voi pestä käsiään maahanmuuttoasiassa.

Macron myönsi, etteivät muut Euroopan maat ole antaneet Italialle riittävästi tukea ja sanoi tukevansa Conten ajatuksia.

Italia ja Ranska ajautuivat kovaan sanaharkkaan aikaisemmin tällä viikolla, kun Italian uusi populistihallitus esti siirtolaisia merihädästä pelastaneen Aquarius-aluksen maihinnousun.

Emmanuel Macron syytti Italian hallitusta kyynisyydestä ja vastuuttomuudesta. Lisäksi hänen johtamansa En Marche –puolue kuvaili tiedottajansa suulla Italian uutta maahanmuuttopolitiikkaa kuvottavaksi.

Lue myös:

Raju sanaharkka maahanmuuttajista – EU-pomo: ”Riidat aiheuttavat valtavia vahinkoja kaikille”

”Liittouma Merkeliä vastaan” – Spekulaatio yltyy Saksassa: Angela Merkel voi kaatua turvapaikkariitaan

Espanja vastaanottaa Italian pysäyttämän pakolaislaivan: ”Velvollisuutemme on auttaa humanitaarisen katastrofin estämisessä”