Italian, Ranskan ja Saksan sisäministerit kokoontuvat tänään pohtimaan maahanmuuttokriisiä. Italia uhkasi viikolla sulkea satamansa ulkomaisilta laivoilta, jos se ei saa apua pakolaistulvan hoitamiseen.

–Se, mitä tapahtuu silmiemme Italiassa, on leviävä tragedia. Tämä ei voi olla vain Italian ongelma, YK:n pakolaisasioiden lähettiläs Filippo Grandi kommentoi BBC:lle.

Euroopan parlamentin italialainen puhemies Antonio Tajani vaati perjantaina Ranskaa tekemään oman osansa. Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi maansa olevan valmis auttamaan todellisessa hädässä olevien turvapaikanhakijoiden kanssa, mutta ei muiden maahanmuuttajien kanssa.

–Ranskan asenne on huolestuttava. Italia ei pysty käsittelemään tilannessa, jossa maahan tulee 6 000 ihmistä päivittäin, Italian entinen pääministeri ja EU-komissaari Romano Prodi totesi uutistoimisto Ansalle.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on ilmoittanut neuvottelevansa pakolaiskriisin hoidosta Italian ja Kreikan pääministerien kanssa ensi viikolla.

–Euroopan turvapaikkajärjestelmän uudistaminen on vienyt liian pitkään. Italia ja Kreikka tarvitsevat apua tässä asiassa, Juncker sanoi Ansan mukaan.

YK:n mukaan Italiaan saapui pelkästään viime viikonloppuna 12 600 turvapaikanhakijaa. Vuoden alusta tulijoita on ollut lähes 84 000.