Kuva: Tiina Somerpuro

Suomen hallitus päätti torstaina löysistä suosituksista, joilla ihmisten kokoontumista pyritään rajoittamaan. Loppuviimeksi vastuu jätetään kuitenkin tavallisille kansalaisille.

”Jokaiselta kansalaiselta vaaditaan nyt harkintaa, miten muiden kanssa ollaan tekemisissä”, pääministeri Marin sanoi.

Me Italiassa olemme nähneet, että tämä ei toimi.

Koulut ja yliopistot suljettiin täällä jo vajaat kaksi viikkoa sitten. Lähes 65 miljoonan asukkaan maassa oli koronatartuntoja silloin 2500.

Ensimmäisistä eristyksistä päätettiin kahdella alueella Pohjois-Italiassa 21. helmikuuta. Viime viikonloppuna eristys laajennettiin lähes koko Pohjois-Italiaan.

Sitten pääministeri Giuseppe Conte piti dramaattisen tiedotustilaisuuden myöhään maanantaina: italialaisten liikkumista rajoitettiin koko maassa ensimmäisen kerran sitten toisen maailmansodan.

”Olemme vedonneet italialaisiin, jotta he muuttaisivat tapojaan. Vetoomus ei ole tehonnut, joten nyt ihmisten tavat muutetaan. Aikaa ei enää ole”, Conte sanoi.

Italia kovensi toimiaan uudelleen keskiviikkona: suljettuina ovat nyt ravintolat, baarit sekä kaikki muut kaupat paitsi ruokakaupat. Ihmisten pitää selvittää poliisille, miksi ovat ulkona, jos poistuvat kodeistaan.

Kaikella tällä ei vielä ole ollut mitään positiivista vaikutusta koronatilastoihin. Itse asiassa tilastoissa nähtiin keskiviikkona ja torstaina suurempi tartuntojen kasvu, kuin yhtenäkään päivänä aiemmin.

Lue seuraavaksi:

Maailman terveysjärjestön WHO:n terveystutkimuksen neuvoa-antavan komitean jäsen, italialainen kansanterveyden professori Walter Ricciardi arvioi tv-haastattelussa, että Italian kansalaisille asettamat rajoitukset näkyvät koronatilastoissa aikaisintaan kahden viikon kuluttua. Tämä sillä edellytyksellä, että rajoituksia noudatetaan.

Suomen hallitus tuntuu sen sijaan ajattelevan, että aikaa on. Suomessa oli torstaina 109 koronatartuntaa. Määrä kasvoi keskiviikosta 50:llä. Italian kokemusten perusteella on helppo ennustaa, että tartuntojen määrän kasvu nopeutuu vauhdilla lähipäivinä ja etenkin -viikkoina.

Italian johtava terveydenhuollon asiantuntija, lääketieteen professori Nino Cartabellotta sanoi torstaina hyvin suorin sanoin: ”Liikkumisrajoitukset kuulostavat dramaattisilta, mutta ne ovat ainoa keino, jolla voimme rajoittaa viruksen leviämistä, koska rokotetta ei ole.”

Myös Italiassa työssä käyvät vanhemmat protestoivat aluksi muun muassa koulujen sulkemista eikä liikkumisrajoituksiaan nielty vastalauseitta. Protestit ovat vaimenneet, kun koronaviruksen uhrien määrä on kasvanut. Uhreja on Italiassa nyt yli tuhat.

Suomessa hallitus vetoaa jatkuvasti asiantuntijoihin. Nyt kannattaisi kuunnella myös ulkomaisia sellaisia. Koska aikaa ei enää ole.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja ja Kauppalehden kirjeenvaihtaja Italiassa.