Italian pääministeri Giuseppe Conten vihjaus maan budjetin muuttamisesta Euroopan unionin vaatimusten mukaisesti on saanut hallituksessa istuvan populistisen Viiden tähden liikkeen perustajat takajaloilleen.

Conte sanoi keskiviikkona La Repubblican haastattelussa, että budjettia on mahdollista muuttaa Brysselin toiveiden mukaisesti.

Tunnetuin Viiden tähden liikkeen perustajista, koomikko Beppe Grillo reagoi lausuntoon rajusti videoblogissaan.

”Emme enää tiedä, keitä olemme, missä olemme ja mitä teemme. Emme tideä, mihin olemme menossa ja mitä ajattelemme”, hän sanoi.

Toinen Viiden tähden liikkeen perustajiin kuuluva näkyvä italialaishahmo Vittorio Di Battista hyökkäsi hallitusta vastaan jo maanantaina. Di Battistan mukaan Viiden tähden liike on tähän astisen hallitustaipaleen aikana rikkonut lähes kaikki vaalilupauksensa.

”Vain kuudessa kuukaudessa olemme muuttaneet koko maan. Odotan kuitenkin edelleen kansalaispalkkaa ja virkamiesten korkeiden eläkkeiden leikkausta”, hän kommentoi.

Italialaismedian mukaan Conte tapaa Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ensi tiistaina. Asiantuntijat eivät kuitenkaan usko puheisiin budjetin muuttamisesta.

Teneo Intelligencen analyytikot korostavat Financial Timesin mukaan, ettei Contella tosiasiallisesti ole valtaa, vaikka hän pääministeri onkin.

”Viiden tähden liikkeen Luigi Di Maion ja La Legan Matteo Salvinin kommentit EU:n vaatimusten suhteen ovat olleet parhaimmillaankin ristiriitaisia ja pääasiassa vastahankaisia”, he sanovat.

Varainhoitotalo Pictet’n ekonomisti Nadia Gharbi muistuttaa eurovaalien läheisyydestä.

”Politiikan kalenteri tekee tilanteesta vaikean. Kun eurovaalit ovat edessä toukokuussa, molemmat Italian hallituspuolueet haluavat varmistaa kannatuksensa pitämällä lupauksensa etenkin kansalaispalkasta”, hän kirjoittaa katsauksessaan.

Lupaus 780 euron kansalaispalkasta nosti Viiden tähden liikkeen vaalivoittoon Etelä-Italiassa. Alun perin kansalaispalkan oli määrä tulla voimaan ensi vuoden alussa. Jos budjettiesitystä muokataan, sen voimaantulo lykkääntyy ja myös kuukausittainen summa saattaa eri arvioiden mukaan pudota 500 euroon.

Lue myös:

Italian uusin puoluegallup hämmensi asiantuntijat – Suomalaistutkija: ”Poliittinen kenttä myllerryksessä – hallitusaika ei pienentänyt populistien kannatusta”

Tunnetut taloustieteilijät varoittavat täysin uudesta Italia-riskistä: ”Todellinen uhka seuraavina vuosina”

Suomalaisasiantuntijat: ”Italia testaa koko euroalueen vakautta – Suomessa syytä seurata vääntöä”