Velkakriisin kurimuksessa riutuva Italia antoi tänään myyntiin noin 3 miljardin euron edestä joukkovelkakirjoja ja teki euroalueella uuden ennätyksen.

Italian maksama korko myydyistä 5 vuoden lainoista kohosi 6,29 prosenttiin. Yksikään euromaa ei ole aiemmin ottanut julkisilta markkinoilta uutta velkaa tällä korolla. Aiemmin euromaiden vakausrahastojen syliin kaatuneet Portugali ja Irlanti joutuivat luovuttamaan, kun niiden valtionvelkaa olisi pitänyt uusia yli 7 prosentin korolla.

Tänään maanantaina Italian 5-vuotisten jo olemassa olevien lainapapereiden korko kohosi 6,6 prosenttiin. Samaan aikaan maan 10-vuotisten lainojen korko oli vain yhden promilleyksikön korkeampi: 6,7 prosenttia.

Käytännössä lyhyiden ja pitkien lainojen korkojen välisen eron kaventuminen tarkoittaa sitä, että markkinat eivät usko Italian kykenevän suorittamaan viisivuotisia lainojaan yhtään sen paremmin kuin kymmenvuotisiakaan.

Italian 2 vuoden lainan korot olivat maanantaina noin 6,0 prosentissa.

Euroopan keskuspankki EKP jatkoi maanantaina Italian ja Espanjan valtionlainojen tukiostoja pitääkseen maiden korot siedettävinä. Tästäkin huolimatta Italian antamien lainojen korko oli korkein sitten vuoden 1997, jolloin maa myi velkaansa liirassa.

Italian velkakriisi ei näytä kovin hyvältä korkokannan puolesta, sillä maan valtionvelkaa erääntyy maksettavaksi ensi huhtikuuhun mennessä noin 200 miljardin euron edestä.

Samaan aikaan Euroopan tilastokeskus ilmoitti, että koko eurooppalainen teollisuustuotanto väheni noin 2 prosenttia syyskuussa verrattuna elokuuhun.