Koronavirus leviää Italiassa edelleen vauhdilla. Cremonalainen sairaanhoitaja Luca Alini varoittaa tilanteesta painavin sanoin.

”Taas mennään. Minulla ei ole tapana jakaa selfieitä, mutta otin tämän eilen illalla töissä noin kello 22. Kuva ei ole maaliskuulta tai huhtikuulta. Koronavirus tekee edelleen sen, mitä sen on tehtävä: tartuttaa uusia potilaita pysyäkseen elossa”, hän kirjoittaa torstaina julkaisemassaan päivityksessä, jossa on pukeutunut suojavarusteisiin virusta vastaan.

Alinin mukaan vaarallista on se, että ihmiset ovat alkaneet vähätellä koronan riskejä.

”Osa pitää sitä lääketieteen keksintönä, osa miettii vain lomaa merellä tai vuorilla tai aperitiivia ystävien kanssa. Sillä välin me, minä ja kollegani, jatkamme työtämme. Ensimmäisen aallon viimeinen potilas kotiutettiin osastoltamme 30. kesäkuuta. Siitä on kulunut 8 päivää ja meillä on taas potilaita, jotka ovat hoidossa vakavien hengitysvaikeuksien vuoksi”, hän sanoo.

Cremonan kaupungin terveydenhuollon johtaja Rosario Canino vahvisti lauantaina Corriere della Seralle, että kaupungin sairaalassa on parhaillaan 10 henkilöä hoidettavana koronaviruksen vuoksi.

”Viime päivinä on nähty pieni uusi piikki tartunnoissa. Ihmisten on syytä olla edelleen erittäin varovaisia. Liian moni on luopunut kasvomaskin käytöstä. Juuri nyt ei ole aika luovuttaa”, hän varoittaa.

Lombardian maakunnassa sijaitseva Cremona on yksi Italian pahimmista korona-alueista. Myös koko Italiassa tartunnat ovat reilun viikon ajan olleet kasvussa ja uusista paikallisista eristysalueista kerrotaan lähes päivittäin. Perjantaina uusia koronatartuntoja raportoitiin 276.

Italian pääministeri Giuseppe Conte ilmoitti perjantaina aikovansa jatkaa maahan tammikuun lopussa julistettua hätätilaa joulukuun loppuun. Conten mukaan hätätila on perusteltu niin kauan, kuin uusia tartuntoja raportoidaan.

Suomessa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin entinen toimitusjohtaja, sdp:n kansanedustaja Aki Lindén toteaa koronaviruksen käyttäytyvän ”aivan ennustetusti”.

”Tartunnan riski kasvaa jos kohtaa tartuttajia tiiviissä lähikontaktissa. Ei yllätys. Ikä puolestaan korreloi vahvasti tappavuuteen. Näin myös syksyllä ja talvella. Ohi tämä ei ole.”

Lue seuraavaksi: