Italian valtiovarainministeri Giovanni Tria ilmoitti yllättäen keskiviikkona tukevansa euroalueen tiukempaa yhteistyötä.

Tria tapasi Roomassa Ranskan valtiovarainministerin Bruno Le Mairen ja ministerin ilmoittivat yhteisessä lausunnossaan ajavansa yhtenäisempää pankkiunionia ja euroalueen yhteistä budjettia.

Bloombergin arvion mukaan Trian lausunnon tarkoitus on rauhoittaa sijoitusmarkkinoita, joilla on hermoiltu Italian hallituspuolueiden kommentteja maan euroerosta.

Viime viikolla myös pääministeri Giuseppe Conte joutui vakuuttamaan Italian pysyvän eurossa.

–Olen populisti, mutta Euroopan yhteisvaluutta ei ole mitenkään kyseenalainen. Ei minuelle eikä johtamalleni hallitukselle, hän sanoi Corriere della Seralle.

Markkinoilla on huhuttu myös valtiovarainministeri Trian eroaikeista. Hän on ajautunut törmäyskurssille Viiden tähden liikkeestä tulevan varapääministeri Luigi Di Maion ja Legaa edustavan varapääministeri Matteo Salvinin kanssa, koska pitää näiden vaalien alla lupaamia perustuloa ja tasaveroa mahdottomina toteuttaa.

Sijoittajat hermoilevat euroeropuheiden lisäksi juuri perustulon, tasaveron sekä Salvinin lupaileman eläkeuudistuksen takia. Tilannetta ei auta Italian hallituksen tempoileva politiikka.

–Italian kesäkuussa valtaan nousseen hallituksen kunnianhimoinen talouspolitiikan agenda on nostanut maan velkatilanteen uudelleen huomion kohteeksi, vaikka hallituksen todellisista aikeista onkin ilmassa monta kysymysmerkkiä, varainhoitotalo Pictet’n Euroopan-ekonomisti Nadia Gharbi ja korkostrategi Lauréline Chatelain kirjoittavat katsauksessaan keskiviikkona.