Italian hallituksen sisällä on ristivetoa maahanmuuttajista ja erityisesti sisäministeri Matteo Salvinin päätöksestä, jonka mukaan Italia ei anna pakolaislaivojen rantautua satamiinsa.

–Minä en sulkisi satamia. Ensin on pelastettava ihmishenget ja vasta sitten puhuttava vastuista. Tämä ei ole hyvyyttä, vaan inhimillisyyttä, Italian parlamentin alahuoneen puhemies Roberto Fico sanoo Italian suurimmille sanomalehdille Corriere della Seralle ja La Repubblicalle.

Fico edustaa Viiden tähden liikettä, joka istuu Italian hallituksessa yhdessä Salvinin johtaman La Legan kanssa. Puhemiehenä hän on Italiassa hyvin korkeassa ja arvostetussa asemassa, jopa korkeammassa kuin ministerit.

Matteo Salvini vastasi Ficolle La Repubblicassa lyhyesti toteamalla, että maahanmuuttoasiat ja satamien sulkeminen ovat asioita, joista Italiassa päättää hallitus.

Fico vieraili lauantaina turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa Sisilian Pozzallossa.

–Italia ei voi vetäytyä, meidän on autettava ihmisiä täällä, hän sanoi.

Myös Viiden tähden liikkeen senaattori Paola Nugnes ilmoitti tukevansa Ficoa asiassa.

Samalla Viiden tähden liike kuitenkin arvostelee EU-huippukokouksen perjantaista päätöstä maihinnousukeskusten edistämisestä . Italialla ja erityisesti Ranskalla on ollut ristivetoa siitä, mitä kokouksessa itse asiassa päätettiin.

–Jos Euroopan johtajat allekirjoittavat sopimuksen, mutta muutaman tunnin päästä kieltävät sen, voimme neuvotella uudestaan myös Italian EU:lle maksamat maksut. Odotan, että Euroopan maat pitävät sanansa, muuten voimme sanoa, ettei Eurooppaa enää ole, Viiden tähden liikkeen poliittinen johtaja, työministeri Luigi Di Maio totesi La Repubblicalle.

Sekä Viiden tähden liike että Lega tunnetaan EU-kriittisinä.

Lue lisää: Italia ja Ranska ajautuivat jo uuteen sanasotaan maahanmuuttajista – Matteo Salvini: ”Odotan tekoja”