Italian viikkoja vireillä ollut hallituskriisi kärjistyi viime yönä siihen pisteeseen, että uutista pääministeri Giuseppe Conten populisteista ja keskustavasemmistosta koostuvan hallituksen kaatumisesta odotetaan jo tänä iltana.

”Riski kasvaa nyt todella nopeasti. Jos hallitus kaatuu, Italian poliittisesta kuvasta on tulossa äärimmäisen monimutkainen”, hollantilaisen ING-pankin Italiaan erikoistunut ekonomisti Paolo Pizzoli kommentoi.

Kriisin taustalla on EU:n elvytyspaketti. Hallituksessa istuvan keskustavasemmistolaisen pienpuolueen Italia Vivan johtaja, Italian entinen pääministeri Matteo Renzi on tylyttänyt erityisesti päähallituspuolueen, populistisen Viiden tähden liikkeen elvytyssuunnitelmia jo viikkoja. Viimeinen niitti Renzille oli ajatus 300-henkisen komitean perustamisesta rahaa jakamaan.

Myös EU:ssa Italian suunnitelmia on katseltu kulmat koholla. Talouskomissaari Paolo Gentiloni uhkasi ennen loppiaista, että elvytyspotti jää Italialta kokonaan saamatta, jos uskottavaa ja konkreettista suunnitelmaa varojen käytöstä ei ala kuulua.

Hallitus sai elvytyssuunnitelmansa lopulta kasaan alkuviikolla ja siitä äänestettiin viime yönä. Muut hallituspuolueet näyttivät vihreää valoa, mutta Italia Vivan kaksi ministeriä äänestivät tyhjää.

”Jos meidän halutaan pysyvän hallituksessa, meidän ajatuksiamme on kuunneltava. Elvytyspaketin suhteen on päästy hieman eteenpäin, mutta yksi asia puuttuu ja se on Euroopan vakausmekanismi (EVM)”, Matteo Renzi kommentoi tv-haastattelussa myöhään tiistaina.

EVM on juuri se pahin kiistakapula Italian hallituksen rattaissa. Viiden tähden liike ei hyväksy sen käyttämistä missään oloissa. Muut hallituskumppanit ovat lähempänä Renzin linjaa, mutta pääministeri Conte on populisteja myötäillen linjannut, ettei EVM-lainaa haeta.

Politiikan tutkijat pitävät hallituksen kaatumista erittäin todennäköisenä. Conten hallituksen kohtalo ratkeaa, kun Renzi ministereineen kertoo aikeistaan noin kello 17 Suomen aikaa pidettävässä tiedotustilaisuudessa. Conte on etukäteen ilmoittanut eroavansa saman tien, jos ministerit lipeävät hallituksen riveistä.

Neljä vaihtoehtoa

Jos hallitus kaatuu, edessä ovat todella mielenkiintoiset ajat. Käytännössä Italialla on neljä vaihtoehtoa:

Italia Viva voidaan korvata toisella pienpuolueella. Tästä vaihtoehdosta tekee varsin epätodennäköisen se, ettei yksikään oppositiossa nyt olevista puolueista ole halukas yhteistyöhön Viiden tähden liikkeen kanssa.

Jos uutta hallituskumppania ei löydy, saatetaan vanhaa hallituspohjaa johtamaan etsiä uusi pääministeri. Politiikan ulkopuolelta pääministeriksi noussut Giuseppe Conte on muodollisesti sitoutumaton, mutta hyvin lähellä Viiden tähden liikettä. Lista halukkaista Conten korvaajista on olemattoman lyhyt, sillä jälleen kerran ongelmana on Viiden tähden liike.

Todennäköisin vaihtoehto on virkamieshallitus. Vahvojen huhujen mukaan sen johtoon nousisi todennäköisesti Euroopan keskuspankin EKP:n entinen pääjohtaja Mario Draghi. Talouslehti Affari Italiani tiesi viime viikolla kertoa, että ajatukseen aikaisemmin nihkeästi suhtautunut Draghi olisi nyt positiivisella kannalla.

Italian oppositiossa istuva keskustaoikeisto on jo aikaisemmin kertonut tukevansa hypoteettista Draghin hallitusta. Myös nyt hallituksessa istuva keskustavasemmistolainen PD lienee taivuteltavissa hankkeen taakse. Ongelma voi jälleen aiheuttaa Viiden tähden liike, eikä vähiten siksi, että Mario Draghi on kertonut saavansa ihottumaa lukiessaan populisteista kertovia lehtijuttuja.

Neljäs vaihtoehto ovat uudet vaalit, jotka tarkoittaisivat äärioikeiston eli Matteo Salvinin johtaman Legan ja fasistitaustaisen Fratelli d’Italian nousua valtaan. Se olisi myrkkyä markkinoille eivätkä asiantuntijat jaksa uskoa presidentti Sergio Mattarellan määräävän vaaleja keskellä koronakriisiä.

”Markkinoilla ei uskota uusiin vaaleihin, mutta se on vaihtoehto, jota ei kannata kokonaan sulkea pois. Uudet vaalit olisivat poliittinen itsemurha nykyiselle hallituskoalitiolle. Myöskään äärioikeisto ei halua hallitusvaltaan keskellä kriisiä, joten itse pidän virkamieshallitusta kaikkein todennäköisimpänä”, Paolo Pizzoli kommentoi.

Markkinoilla Italian poliittinen riski on jo noteerattu. Maan 10-vuotisen lainan korko on tänään noteerattu noin 0,6 prosentissa, kun se vielä eilen ennen Italian hallituksen kokousta liikkui 0,5 prosentin tuntumassa.

LUE SEURAAVAKSI: