Sorrento

Euroopan vakausmekanismista EVM:stä on tulossa se viimeinen pisara, joka paitsi kaataa Italian hallituksen, järisyttää voimasuhteita myös oppositiossa.

Euroryhmä on sopinut että kukin jäsenmaa voi saada EVM-rahastosta lainaa noin kaksi prosenttia viime vuoden bruttokansantuotteestaan. Syvällä taantumassa rämpivälle Italialle se tarkoittaa jopa 36 miljardin euron pottia, jota maa myös tarvitsee kipeästi.

Parlamentin suurin puolue, populistinen päähallituspuolue Viiden tähden liike vastustaa EVM:ää silti jyrkästi, eikä sen uskota olevan taivuteltavissa ajatuksen taakse mitenkään. Muu hallitus ihmettelee, miksi lähes ilmainen raha ei kelpaa.

Talouslehti Affari Italiani puhuu avoimesti uusista vaaleista syyskuussa. Lehden tietojen mukaan Viiden tähden liikkeen hallituskumppani PD valmistelee lisäksi esitystä virkamieshallitukseksi, joka istuisi virassa koronakriisin yli esimerkiksi ensi kevääseen. Sen pääministeriksi voisi lehtien mukaan nousta entinen EKP-pomo Mario Draghi.

Tilannetta mutkistaa voimasuhteiden muutos oppositiossa. Ensin Italian jyrkkää äärioikeistoa edustavan, fasismistaustaisen Fratelli d’Italian puheenjohtaja Giorgia Meloni nousi gallupeissa maan suosituimmaksi poliitikoksi ohi aavistuksen maltillisemman Legan johtajan Matteo Salvinin. Sen jälkeen sekä Salvinin että Melonin ohi on kiilannut Veneton maakunnan kuvernööri Luca Zaia, jonka nyt odotetaan haastavan Salvinin syksyllä Legan sisällä.

Lega on jo ennestään pahoin jakaantunut. Eripuraa on niin puolueen linjasta kuin EVM:stäkin. Matteo Salvinin mukaan EVM-lainan hyväksyminen tarkoittaisi ”vaaraa lapsille”, kun taas Legaa edustavat Lombardian kuvernööri Attilio Fontana ja Friuli Venezia Giulian Massimiliano Fedriga eivät Il Giornalen mukaan halua sulkea pois mahdollisuutta lainarahaan.

Erityisesti Lombardiassa koronavirus on ajanut terveydenhuoltosektorin polvilleen, ja Fontana tarvitsee kaiken mahdollisen avun tilanteen korjaamiseen. Myös Luca Zaia suhtautuu Euroopasta saatavaan rahoitukseen vähintäänkin varovaisen myönteisesti.

”Parlamentin suurin puolue, populistinen päähallituspuolue Viiden tähden liike vastustaa EVM:ää jyrkästi. Muu hallitus ihmettelee, miksi lähes ilmainen raha ei kelpaa.”

Kiehuntaa lisää Salvinin kovaotteinen maahanmuuttopolitiikka. Räyhäkkä linja ei saa kannatusta Legan hallitsemissa rikkaissa Pohjois-Italian maakunnissa, joiden tehtaat, rakennustyömaat ja viinitilat eivät pyöri ilman ulkomaista työvoimaa. Legan pohjoisitalialaista kannattajakuntaa ei miellytä sekään, että Salvini teki pohjoisen vauraiden alueiden itsenäistymistä ajaneesta puolueesta valtakunnanlaajuisen.

Sen sijaan Veneton Luca Zaia on italialaisten silmissä mies, joka selätti koronaviruksen. Toinen Italian ensimmäisistä koronaviruskeskittymistä oli juuri Venetossa, mutta Zaian määrätietoisella toiminnalla tilanne saatiin hallintaan nopeasti. Hänestä on koronakevään aikana tullut kansallissankari koko Italiassa.

Juuri nyt joka toinen italialainen haluaa Zaian maan seuraavaksi pääministeriksi. Se tietää huonoa Salvinille, johon Zaia monien muiden näkyvien Lega-hahmojen ohella teki selvää pesäeroa jo kuukausia ennen koronavirusta.

Kirjoittaja on Kauppalehden kirjeenvaihtaja Sorrentossa Italiassa.