Italian 10-vuotisen valtionlainan korko painui tällä viikolla historiallisen alhaisiin lukemiin. Korko oli kaupankäynnin päättyessä perjantaina 0,65 prosentissa.

Italian kymppivuotinen korko oli korkeimmillaan Silvio Berlusconin hallituksen kaatuessa syksyllä 2011, jolloin se noteerattiin yli seitsemässä prosenttia. Vielä maaliskuussa korko oli lähes kolmessa prosentissa.

”Nyt Italian hallitus saa lainaa parhaimmilla ehdoilla 700 vuoteen”, Columbian yliopiston Eurooppa-instituutin johtaja Adam Tooze kommentoi Twitterissä viitaten Deutsche Bankin ja Bloombergin tilastoihin.

Princetonin yliopiston vieraileva professori, taloustieteilijä Ashoka Mody muistuttaa korkotason johtuvan suoraan siitä, että Euroopan keskuspankki EKP omistaa kolmanneksen Italian valtionlainoista.

”Itse asiassa EKP ostaa lähes kaikki Italian uudet velkapaperit. Sijoittajat ostavat Italian velkapapereita ja myyvät ne sitten kalliimmalla EKP:lle, mikä on johtanut kaikkien aikojen matalimpiin korkoihin. Entä jos Italia kaatuu?”, hän kysyy.

Italian entisen sisäministerin, Lega-johtaja Matteo Salvinin talousasiantuntija, parlamentaarikko Claudio Borghi vastaa, ettei tosiassa mitään.

”Italian keskuspankki mitätöi velat, koska valtio on sekä velan ottaja että velkoja”, hän kommentoi viitaten Italian valtiovarainministeriöön ja keskuspankkiin.

Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat salkunhoitajat varoittavat kuitenkin kuvion riskeistä.

”Kyse on itse asiassa väärästä turvasatamasta, joka tarkoittaa merkittävää riskiä sijoittajille”, Algebnris Investmentsin Alberto Gallo sanoo.

Bank of American strategi Sphia Salim varoittaa sijoittajien luottavan liikaa EU:n elvytyspakettiin. Hän varoittaa, että elvytyspaketin jääminen periaatteen tasolle tai sen kaatuminen jopa kokonaan tietäisi rajua korkojen nousua Italian lisäksi myös esimerkiksi Kreikassa.

Lue seuraavaksi: