Koronaviruksen eteneminen näyttää hidastuneen aavistuksen Italiassa. Viranomaisten mukaan uusia tartuntoja on sunnuntai-iltana päättyneellä 24 tunnin jaksolla raportoitu 3 957. Vielä lauantaina tartuntojen määrä kasvoi lähes 5 000:lla.

Vuorokauden sisällä virukseen on menehtynyt 651 ihmistä. Myös menehtyneiden määrän kasvu hidastui nyt ensimmäisen kerran, sillä lauantain lukema oli 693. Viruksesta parantuneita on 952 enemmän kuin vuorokausi sitten.

Tartunnan saaneita on nyt kaikkiaan 46 638.

”Nyt on tärkeää, ettei rajoitusten ja määräysten noudattamisessa herpaannuta. Ihmisten on edelleen otettava tilanne vakavasti ja noudatettavia kaikkia ohjeita, määräyksiä ja rajoituksia”, Italian hätätilaorganisaation johtaja Angelo Borrelli kommentoi tiedotustilaisuudessa sunnuntai-iltana.

Lue seuraavaksi:

Veneton maakunnan presidentti Luca Zaia vertaa tilannetta edelleen suoraan sotatilaan.

”Olemme hätätilassa, jollainen on viimeksi nähty toisen maailmansodan aikaan”, hän sanoi lausunnossaan sunnuntaina.

Veneton virkamiesten tekemien tilastotieteeseen perustuvien laskemien mukaan tilanne jatkuu nykyisellään vielä huhtikuun ajan.

”Olemme juoksuhaudoissa koko huhtikuun. Jos hoidamme tilanteen hyvin, tilanne kääntyy paremmaksi touko-kesäkuussa ja uusia koronatapauksia tulee enää muutamia ja kaikki voi ehkä olla ohi kesäkuussa”, Zaia kommentoi.

Italialainen tutkija Davide Tosi on omassa arviossaan hieman Zaiaa positiivisempi. Hän uskoo tilanteen kääntyvän paremmaksi jo maaliskuun lopussa. Siihen mennessä tartuntojen määrä nousee Tosin arvion mukaan 59 tuhanteen.

”Lombardiassa käänne saatetaan nähdä jo lähipäivinä. Koko Italian osalta uskon, että viruksen leviäminen tasaantuu maaliskuun loppuun mennessä”, hän sanoo Prealpina-verkkolehdelle.