Italian uuden populistihallituksen pääministeri Giuseppe Conte on vahvistanut kielteistä kantaansa EU:n Venäjä-pakotteita kohtaan.

Conten mukaan Euroopan Venäjä-pakotteiden uusiminen ei saisi olla automaattista, uutisoi Reuters. Conte valaisi keskiviikkona puheessaan parlamentille, mikä tulee olemaan Italian asema loppuviikolla Brysselissä käsiteltävissä asioissa. Brysselissä järjestetään torstaina ja perjantaina kaksi Eurooppa-neuvoston kokousta ja Eurohuippukokous.

–Sanomme uudestaan, että pakotteiden uusimisessa ei saisi olla mitään automaattista, sanoi Conte puheessaan.

–Meidän tulee olla hyvin varovaisia tämän asian kanssa. Pakotteiden tulisi olla keino ratkaisulle eikä osa loppua.

Conte ei vaikuta haluavan täysin poiketa EU:n suunnasta Venäjä-pakotteiden suhteen, mutta Conte on aiemminkin ilmaissut olevansa Venäjä-pakotteita vastaan. Conte totesi kesäkuun alussa järjestetyssä G7-ryhmän kokouksessa, että Italia ei kuitenkaan toivo Venäjä-pakotteiden poistamista yhdessä yössä.

Conte kertoi G7-kokouksessa kannattavansa myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kantaa Venäjän osanotosta G7-ryhmän kokouksiin. Conte sanoi olevansa Trumpin kanssa yhtä mieltä siitä, että Venäjän tulisi saada olla mukana kokouksessa, ja kertoi sen olevan kaikkien edun mukaista. Venäjä erotettiin aiemmin G8:na tunnetusta ryhmästä vuonna 2014, kun maa miehitti Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan.