Italian Lombardian maakunnan kuolleisuusluvuille ei ole löytynyt vakuuttavaa selitystä. Koronavirus on vaatinut alueella jo noin 12 000 ihmisen hengen. Kaikkiaan tartuntoja on Lombardiassa hieman yli 64 000.

Tietokirjailija ja mafiaan erikoistunut journalisti Roberto Saviano hätkähdytti italialaisia tällä viikolla selittämällä Milanosta tunnetun Lombardian korkeaa koronakuolleisuutta mafialla.

”Näkymättömän olemassaoloon on vaikea uskoa. Lombardiaa pidetään yhtenä Italian vahvimmista ja rikkaimmista alueista, mutta todellisuudessa se oli koronapandemian iskisessä täysin valmistautumaton. Alueen päättäjät on ennemmion tai myöhemmin laitettava vastuuseen valinnoistaan”, Saviano kirjoitti sekä ranskalaisessa Le Mondessa että italialaisessa La Repubblicassa julkaistussa kolumnissaan.

Vuonna 2006 Napolin Camorraa käsittelevän Gomorra-kirjan kirjoittanut ja siitä asti poliisin suojelussa elänyt Saviano muistuttaa, että Lombardia on Italian ex-pääministeri Silvio Berlusconin kotimaakunta, jota nykyään hallitsee äärioikeistolainen La Lega. Hän nostaa esiin myös sen, että maakunnan entinen presidentti, Berlusconin Forza Italia -puoluetta edustava Roberto Formigoni istuu parhaillaan 15 vuoden vankeustuomiota lahjonnasta. Myös Lombardiaa Formigonin jälkeen johtanut Legan Roberto Maroni joutui jättämään politiikan oikeusprosessien vuoksi.

”Lombardiassa on aina ajateltu, että mafia on muun Italian ongelma. Todellisuudessa Napolin Camorra ja Calabrian ’Ndrangheta ovat ottaneet siellä vahvan jalansijan jo 1970-luvulta lähtien, eivätkä vähiten terveydenhuollossa tai maakunnan taloushallinnossa”, Saviano sanoo.

Hän katsoo, että Lombardian hallinto viivytteli tärkeiden viruksen leviämisen hidastamiseen liittyvien päätösten kanssa liian pitkään suojellakseen taloudellisia intressejä. Samasta syystä mafia on Savianon mukaan saanut jalansijaa terveydenhuollossa ja vanhusten hoivakoteihin liittyvässä liiketoiminnassa.

”Päättäjät aliarvioivat viruksen tuhovoiman keskittyessään taloudellisen hyötyjensä varmistamiseen. Vielä kuukausi sitten uskoimme kaikki, että Lombardiassa esiin noussut korruptio on kertaluonteinen onnettomuus. Itse asiassa totuus on kokonaan toinen, sen voin järjestäytyneeseen rikollisuuteen erikoistuneena sanoa.”

Saviano vertaa tilannetta myös Lombardian maakunnan, niin ikään rikkaan ja Legan hallitseman Veneton tilanteeseen. Venetossa viruksen leviäminen on saatu pysäytettyä ja maakunta aloitti tällä viikolla ensimmäisenä Italiassa avaamaan toimintojaan. Venetoa johtaa Legaa edustava Luca Zaia, joka kuitenkin on jo aiemmin tehnyt näkyvän pesäeron Legan valtalinjaan ja etenkin sen johtajaan Matteo Salviniin.

”Lombardiassa on nähty totaalinen epäonnistuminen, kun taas Veneto on Zaian aggresiivisen politiikan ansiosta pelastanut tuhansia ihmishenkiä”, hän tiivistää Facebookissa Matteo Salvinille kirjoittamassaan kommentissa.

Saviano laajentaa keskustelun koronapandemiasta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta myös koko Euroopan laajuiseksi.

”Jos Italia ei saa taloudelleen tukea Euroopasta, tilanteesta hyötyy vain ja ainoastaan mafia. Silloin ongelma ei koske enää vain Italiaa, vaan koko Eurooppaa. Mafia sijoittaa rahansa sinne, missä talous on dynaamisin”, hän kirjoitti La Repubblicassa tänään lauantaina.

Koronavirus leviää asiantuntijoiden mukaan Lombardiassa edelleen 30 prosenttia vauhdikkaammin kuin muualla Italiassa. Asiantuntijat moittivat Savianon tavoin maakunnan hallintoa liian hitaasta ja vaisusta reagoinnista.

”Lombardian sulkeminen tehtiin liian myöhään eikä sitä koskaan viety loppuun asti. Virusta ei ole jäljitetty tehokkaasti ja eristystoimet ovat olleet riittämättömiä”, Milanon yliopiston virologi Roberto Burioni kommentoi lauantaina Bloombergille.

Milanolaisen lääketieteen tutkimuslaitos Mario Negrin johtaja Giuseppe Remuzzi nostaa esiin maakunnan suuret investoinnin yksityiseen terveydenhuoltoon.

”Lombardian poliitikot ovat yli 20 vuoden ajan suosineet yksityistä sektoria julkisen terveydenhuollon sijaan. Hoivakotien huono johtaminen ja epäonnistuminen suojavarusteiden jakelussa ovat auttaneet virusta riehumaan”, hän sanoo.

Mafian rooli on nostettu koronakriisin yhteydessä esiin jo aikaisemminkin. Italian sisäministeriön alainen mafianvastainen keskus varoitti asiasta virallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa. Se nosti esiin erityisesti elintarviketuotannon, terveydenhuollon ja terveydenhuollon tarvikkeiden valmistuksen sekä turismin.

Asiantuntijat vertaavat tilannetta vuoden 2008 finanssikriisiin, jonka yhteydessä mafiosot ostivat vaikeuksiin joutuneita yrityksiä. Viranomaiset arvioivat, että koronakriisi saattaa pahimmillaan jopa kolminkertaistaa järjestäytyneen rikollisuuden liikevaihdon.

Lisää aiheesta: