Italian rannikkovartiosto uhmaa ensimmäisen kerran avoimesti sisäministeri Matteo Salvinin määräystä, jonka mukaan Italian rannikolla kaksi viikkoa rantautumislupaa odottanut Open Arms -hyväntekeväisyysjärjestön siirtolaisia kuljettava laiva ei saa rantautua Italiaan.

”Rantautumiselle Lampedusaan ei ole olemassa mitään esteitä”, rannikkovartiosto toteaa sisäministeriölle lähettämässään avoimessa kirjeessä.

Laivalla on tällä hetkellä 134 Välimerestä pelastettua siirtolaista, joiden oloja sekä Open Arms että aluksella käyneet lääkärit kuvailevat epäinhimillisiksi. Sisäministeriön odotetaan vastaavan rannikkovartiostolle myöhemmin lauantaina.

Sisilian Agrigenton syyttäjänvirastolle on tehty myös tutkintapyyntö Salvinista. Siinä Italian sisäministeriä syytetään muun muassa kidnappauksesta ja valta-aseman väärinkäytöstä, La Repubblica kertoo.

Italian pääministeri Giuseppe Conte kertoi perjantaina, että kuusi EU-maata on tarjoutunut ottamaan vastaan laivalla olevat siirtolaiset. Kyseiset maat ovat Ranska, Saksa, Romania, Portugali, Espanja ja Luxemburg. Salvinin mukaan EU ei ole kuitenkaan virallisesti ilmoittanut maiden lupauksesta.

Kiista hyvöntekeväisyyslaivan kohtalosta kiristää entisestään Conten ja Salvinin välejä. Salvini esitti viikko sitten epäluottamuslausetta Contelle ja Italian parlamentin on määrä äänestää hallituksen kohtalosta ensi viikolla.

Lue lisää:

”Tulossa ehdottomasti tärkeimmät vaalit toisen maailmansodan jälkeen” – Italian populistien lähtölaskenta alkoi

Suomalaisarvio Italian tilanteesta: ”Voisi olla todellinen uhka EU:lle”

Taloustieteen professori ennakoi: Italia järjestää kansanäänestyksen eurosta – ”Se on heidän todellinen suunnitelmansa”

Hjallis Harkimon Suomeen tuoma Italian ”mysteerimies”: ”Matteo Salvini pelaa uhkapeliä italialaisten elämällä”