Italian ”gilet arancioni” -ryhmä, eli niin sanotut oranssiliivit vaativat Italian euroeroa sekä pääministeri Giuseppe Conten hallituksen eroa laajoissa mielenosoituksissa maan suurissa kaupungeissa lauantaina. Oranssiliivit vaativat lisäksi koronarajoitusten päättymistä ja protestoivat erityisesti useissa Italian kaupungeissa voimassaolevaa maskipakkoa.

Mediatietojen mukaan mielenosoittajia oli liikkeellä noin satakunta Milanossa ja hieman vähemmän Bolognassa, Roomassa, Napolissa ja Palermossa. Kova jälkipyykki on syntymässä siitä, että mieltä osoitettiin ilman maskeja, eikä turvavälejä noudatettu.

Milanon pormestari Beppe Sala on jo ilmoittanut oikeustoimia mielenosoitusten järjestäjiä kohtaan.

”Kyseessä on täysin vastuuton toiminta Milanon kaltaisessa kaupungissa, joka yrittää selviytyä vaikeasta tilanteesta”, hän tviittaa.

Milano on koronaviruksen pahimmin Italiassa runteleman Lombardian maakunnan pääkaupunki. Lombardiassa raportoidaan edelleen eniten uusia koronatartuntoja päivittäin.

Hallituksessa istuvan Liberi e uguali -puolueen parlamenttiryhmän puheenjohtaja Federico Fornaro syyttää levottomuuksien lietsomisesta Italian äärioikeistoa, eli Matteo Salvinin johtamaa Legaa ja fasismitaustaista Fratelli d’Italiaa.

”Minusta kyseessä on oikeistopopulistien masinoima liike, joka perustuu valeuutisille ja propagandalle. Tähän voidaan vastata vain demokratian aseilla. Piazzoilla riehuvat kenraalit on Italiassa jo nähty”, hän kommentoi lausunnossaan.

Fornaro viittaa oranssiliivien johtajaan, entiseen carabinierikenraali Antonio Pappalardoon. Valeuutisilla hän taas tarkoittaa yhtä oranssiliivien iskulausetta, jonka mukaan koronavirus on pelkästään Italian hallituksen poliittisiin tarkoituksene luoma väite, jota ei ole olemassakaan. Tälle he perustelevat myös sitä, etteivät käytä maskeja.

Oranssiliivit eivät helpota Italian poliittista tilannetta. Conten hallitus on hajoamispisteessä myös sisäisten riitojensa vuoksi, ja moni odottaa Italiaan uusia vaaleja syys- tai lokakuussa. Riitaa on erityisesti EU.n koronaelvytyksen ja etenkin vakausmekanismi EVM:n käyttämisestä. Myös maan sysimusta taloustilanne repii hallituksen rivejä. Populistinen Viiden tähden liike käyttäisi elvytysrahat verojen alentamiseen, hallituskumppanit puhuvat velkojen lyhentämisestä.

Samaan aikaan koronarajoitusten purkaminen luo lisää sisäisiä jännitteitä maan sisälle. Matkustaminen Italian sisällä sallitaan ensi keskiviikkona, mikä ei miellytä läheskään kaikkia aluejohtajia. Esimerkiksi Campanian maakunnan presidentti Vincenzo De Luca on uhannut pitää maakuntansa rajat suljettuina Pohjois-Italiasta tulevilta virustilanteen vuoksi.

”Minä en käsitä tällaista päätöstä kaikkien maakuntarajojen avaamisesta. Jos ei muu auta, Campania asettaa omat kontrollit virusalueilta tuleville”, De Luca sanoo lausunnossaan.

Lue seuraavaksi: