Italian poliittisesta taloudelliseksi muuttuva kriisi voi kärjistyessään johtaa Kreikan kriisin kaltaiseen tilanteeseen, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Vihriälä esitti näkemyksensä Yleisradion aamutelevisiossa. Hänen mukaansa Italian tilanne on vakava, mutta vielä toistaiseksi se ei vaikuta esimerkiksi Suomeen. Kriisi voi kuitenkin laajentua.

– Kärjistyessään tämä voi johtaa sen tyyppiseen kriisiin, johon Kreikka ajautui, Vihriälä sanoi viitaten vuonna 2009 alkaneeseen euroalueen velkakriisiin.

– Jos tilanne kärjistyy, se heijastuu koko Euroopan talouteen ja myös Suomen talouteen.

Nykypäivän erottaa eurokriisin ajoista muun muassa se, että ainakin toistaiseksi Euroopan ja Suomen talous kasvaa. Lisäksi euroalueella on otettu käyttöön yhteisiä talouden vakauttamisvälineitä ja Euroopan keskuspankilla on käynnissä järjestelmällinen velkakirjojen osto-ohjelma.

Pelot Italian euroerosta nousivat pintaan, kun maan presidentti Sergio Mattarella käytti sunnuntaina veto-oikeuttaan ja esti eurokriittisen Paolo Savonan nimityksen maan valtiovarainministeriksi. Sijoittajat pelkäävät Kauppalehden mukaan, että hallituksesta syrjäytetyt populistinen Viiden tähden liike ja äärioikeistolainen Liiga menestyvät mahdollisissa uusissa vaaleissa kenties jopa paremmin kuin edellisissä vaaleissa. Nyt hallituksen muodostuminen kaatui siihen, että presidentti torppasi populistien EU- ja eurokielteisyyden. Uusista vaaleista pelätään tulevan vaalit Italian eurojäsenyydestä.

Markkinat eli sijoittajat ovat reagoineet rajusti poliittiseen kriisin. Italian kaksivuotisen valtionlainan koron noususuunta oli tiistaina välillä pystysuora, Kauppalehti kertoo. Nousussa oli myös 10-vuotisen valtiolainan korko, ja samalla euro heikkeni.

Presidentti Mattarella antoi hallituksen muodostajan tehtävän taloustieteilijä Carlo Cottarellille, joka nousi virkamieshallituksen johtoon. Samalla kasvoi ennenaikaisten vaalien mahdollisuus. Ne pidetään todennäköisesti syyskuussa. Vaalivoittajat Viiden tähden liike ja Liiga, jotka Mattarella syrjäytti hallituksen muodostajan paikalta, ovat ilmoittaneet, että ne kaatavat Cottarellin nimityksen maan parlamentissa.

Suomessa asuva Italian politiikan tuntija Anton Monti sanoi Ylellä, että maan tilanteeseessa on kolme mahdollista etenemistapaa. Ensimmäinen on virkamieshallitus, joka tuskin kuitenkaan saa Italian parlamentin luottamusta. Toinen on palaaminen hallitusneuvotteluihin eli epävarmuuden jatkuminen. Kolmas on pikaiset ennenaikaiset vaalit, jonka ei myöskään uskota tuovan helppoa ratkaisua umpikujaan.

Lue lisää: Tekeekö eurokriisi paluun? Italian korot jyrkässä nousussa – sijoittajat helisemässä