67 siirtolaista on päästetty maihin Trapanissa Sisiliassa sen jälkeen, kun Italian presidentti Sergio Mattarella kumosi omalla päätökseen sisäministeri Matteo Salvinin kiellon siirtolaisten maihinnoususta.

Siirtolaiset pelasti alun perin Vos Thalassa -niminen alus, jolta Italian rannikkovartiosto otti heidät Diciotti-alukselle. Italialaistietojen mukaan Vos Thalassa -aluksen miehistö oli lukittautunut ohjaamoon ja kutsunut apua sen jälkeen, kun kaksi siirtolaista oli saanut tiedon, ettei laiva saa rantautua Italiaan, vaan sen on palattava Libyaan.

Presidentti Mattarella soitti perjantaina pääministeri Giuseppe Contelle ja ilmoitti, että siirtolaiset on päästettävä maihin Sisiliassa.

Salvinin mukaan presidentti ei kuitenkaan puuttunut hänen toimintaansa sisäministerinä.

–Presidentti ei ole koskaan sekaantunut siihen, mitä olen tehnyt sisäministerinä. Minulla ei ole mitään selitettävää. Kuitenkin, jos Mattarella haluaa tietää, miten olen tehnyt, olen käytettävissä. Laittomia siirtolaisia vastaan taistelu on yksi Italian prioriteetteja, hän kommentoi uutistoimisto Ansalle.

Lauantaina Salvini jatkoi tiukkaa linjaansa ja ilmoitti, ettei 450 siirtolaista kuljettavaa uutta Italiaan pyrkivää laivaa oteta vastaan.

Hän sanoo Corriere della Seralle, että tarvittaessa laivassa olevat siirtolaiset siirretään italialaiseen sotilaslaivaan, joka kuljettaa heidät Maltalle. Salvini vetoaa siihen, että laiva on parhaillaan lähempänä Maltaa. Laivalla olevat siirtolaiset ovat ilmoittaneet haluavansa Italiaan. Malta puolestaan on ilmoittanut, ettei se aio ottaa laivaa vastaan.