Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta haluaa kieltää itsepalvelusolariumit Suomessa. Valiokunta antoi torstaina mietintönsä hallituksen esityksestä, jossa tyydyttäisiin itsepalvelusolariumien toiminnan rajoittamiseen.

Hallituksen esityksen mukaan solariumpalveluja tarjoavan yrityksen on huolehdittava siitä, ettei alle 18-vuotias pääse altistamaan itseään solariumin ultraviolettisäteilylle. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että itsepalveluperiaatteella toimivissa solariumeissa olisi oltava paikalla henkilökuntaa valvomassa, ettei alle 18-vuotias pääse solariumiin.

Valiokunta sen sijaan pitää ”lasten ja nuorten terveyden suojelun kannalta tarpeellisena” itsepalvelusolariumien kieltämistä kokonaan. Kansanedustaja Juha Rehulan (kesk.) johtama valiokunta on kannastaan yksimielinen.

–Valiokunta pitää väestön terveyden suojelun kannalta perusteltuna, että solariumin käytön valvontaa tiukennetaan. Erityisesti lapsilla ja nuorilla altistuminen solariumin UV-säteilylle lisää ihosyöpäriskiä. Riskin kasvuun vaikuttaa etenkin ihon palaminen. Alle 35 vuoden iässä aloitettu säännöllinen solariumin käyttö lisää melanoomariskiä jopa 75 prosenttia, valiokunta toteaa.

Muutos merkitsisi sitä, että itsepalvelusolariumien olisi lopetettava toimintansa tai muutettava se uusien säännösten mukaiseksi. Muutos vaikuttaisi myös kuntosaleihin ja uimahalleihin, joissa on itsepalveluperiaatteella toimivia solariumeja.

Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta piti aiemmin mahdollisena harkita vaihtoehtoa, jossa itsepalvelusolariumit kiellettäisiin laissa kokonaan kohtuullisen siirtymäajan jälkeen.