Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL varoittaa yksityisen päiväkotien tilanteesta. Liiton mukaan yksityisissä päiväkodeissa on joka päivä tilanteita, joissa henkilöstöä on töissä aivan liian vähän suhteessa hoidettavien lasten määrään ja ikään.

”Lainsäädäntö antaa tarkat rajat sille, kuinka paljon henkilökuntaa lapsiryhmissä on oltava. Henkilöstövajeen takia lapsia ei aina pystytä hoitamaan kunnolla ja sijaisina käytetään täysin kouluttamattomia henkilöitä”, JHL kertoo.

Liiton mukaan tilanne on jatkunut jo useamman vuoden. Ongelmat johtuvat JHL:n näkemyksen mukaan siitä, että yritykset eivät ota kaikkiin vuoroihin riittävästi ammattitaitoista henkilökuntaa.

”Henkilöstövaje on suunnitelmallista toimintaa, jolla pyritään maksimoimaan yrityksen voitot”, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo suoraan.

”Kyseessä on aivan samankaltainen laskelmoitu toiminta, jota Esperi Care on harjoittanut vanhustenhoidossa. Työtunteja on vähennetty esimerkiksi niin, esimies muuttelee vuoroja kysymättä mitään työntekijöiltä. Jos yhtenä päivänä tekee enemmän tunteja kuin päivälle on ennakkoon suunniteltu, käsketään vähentämään vastaavasti tunteja muilta päiviltä”, hän jatkaa.

Niemi-Laine kertoo, että ongelmat ovat tulleet liiton tietoon suoraan yksityisen varhaiskasvatuksen luottamusmiehiltä ja alalla työskenteleviltä liiton jäseniltä.

JHL:n sopimustoimitsija Minna Pirttijärvi sanoo, että päiväkodeissa saattaa olla riittävästi henkilökuntaa keskellä päivää, kun henkilöstömäärästä raportoidaan kuntiin.

”Aamu- ja iltapäivisin henkilöstöä on aivan liian vähän. Silloin päiväkotiapulaiset joutuvat tekemään kasvattajien töitä ja hygieniasta sekä lasten ravitsemuksesta vastaaminen kaatuu hoitohenkilöstön niskaan. Henkilöstövaje on johtanut hurjiin tilanteisiin”, hän kommentoi.

Pirttijärvi kertoo konkreettisen esimerkin.

”Jääkaapissa saattaa olla välipalaksi kaksi jugurttia kahdellekymmenelle lapselle. Kun asiasta ilmoittaa esimiehelle, saa vastaukseksi, että kipaise kaupasta ostamassa. Millä sitä kipaisee, kun ryhmässä on 20 lasta ja kaksi hoitaja?”

JHL:n mukaan eräs lastenhoitaja on tuonut julki tilanteen, jossa hän oli yksin vastuussa kahdeksan alle kolmevuotiaan lapsen ryhmästä. Varhaiskasvatusasetuksen mukaan alle kolmivuotiaita lapsia saa olla yhden hoitajan vastuulla korkeintaan neljä.

”Kun hoitajan sitten piti mennä vaihtamaan yhdelle lapselle vaippaa, hän pyysi päiväkodinjohtajaa ryhmään muiden lasten luokse. Esimies sanoi, että ota ryhmä mukaan vessaan ja leikitä heitä samalla, kun vaihdat vaippaa”, JHL kertoo.

JHL kertoo, että päiväkoteihin, joiden ongelmista liitto on saanut tietoa on oltu usein yhteydessä. Yrityksistä on kuitenkin sitkeästi väitetty, että ryhmäkoot ja henkilöstön suhdeluku ovat kunnossa.

”JHL vaatii, että yksityisten varhaiskasvatusyritysten voitontavoittelua rajoitetaan. Kilpailu varhaiskasvatusyritysten kesken johtaa siihen, että säästöt otetaan sieltä, mistä helpoiten saadaan eli henkilöstöstä, ruoasta ja hygieniasta”, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tiivistää.

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari nosti varhaiskasvatusketjujen yleistymisen esiin tällä viikolla, kun paljastui, että Helsingissä yksi päiväkoti suljetaan ja seitsemän muun päiväkodin turvallisuutta selvitetään. Selvitys johtuu siitä, että useita Ankkalampi-ketjun päiväkoteja on Helsingissä toiminut ilman asianmukaisia lupia.

Lue lisää: Emma Kari: Nyt tulevat suuret päiväkotiketjut, jopa 40% lapsista yksityisellä – ”Voitontavoittelua rajoitettava”