Päihteet ja jääkiekko ovat viime vuosina esiintyneet samoissa otsikoissa. Esimerkiksi Jere Karalahti ja Marko Jantunen ovat kertoneet päihteiden sävyttämästä elämästään kirjoissakin. Eikä kyse ollut pelkästään alkoholista.

Jääkiekkoon liittyneen Tuorein kohu koettiin muutama viikko sitten, kun poliisi vahvisti epäilevänsä NHL-kiekkoilija Jori Lehterää yhtenä henkilönä laajemmassa kokaiinivyyhdissä. Sen jälkeen media paisutteli tarinoita jääkiekosta ja kokaiinista.

Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen ei ole törmännyt jääkiekon parissa huumeisiin.

- Olen sinisilmäinen. Ei ole urallani tullut vastaan. Ei todellakaan yleistä. Siitä voin olla varma, Jalonen sanoi keskiviikkona Koko Kansan Leijonat (Duocendo) -kirjan julkaisutilaisuudessa.

Jalonen itse pelasi 1970- ja 80-luvuilla. Silloin pelaajat toisinaan nauttivat alkoholia pelien jälkeen. Niistä ajoista pelaajien saunaillat ovat muuttuneet ja alkoholi on jäänyt entistä vähemmälle.

- Alkoholin käyttö pelaajien keskuudessa muuttunut paljon. 70-80 -luvulla ja 90-luvullakin saunaillat olivat kivoja tapahtumia. Nuoret pelaajat käyttää nykyään todella paljon vähemmän alkoholia. Saunailloissa nuoret käyvät paikalla ja lähtevät nopeasti pois, kertoi Jalonen.

Myös Ossi Väänänen, vuoden 2011 maailmanmestari, näkee tilanteen muuttuneen.

- Kasvoin machoilmapiiriin. Saunailloissa pidettiin hauskaa olan takaa. Läträäminen ei nykyään enää onnistu lajin vaatimusten takia, Väänänen toteaa.

Vielä vuonna 2000 Pietarin MM-kisoissa Leijonat sai negatiivista julkisuutta alkoholinkäytön takia. Väänänen pelasi ensimmäiset MM-kisansa vuotta myöhemmin. Silloin oli jo tapahtunut kulttuurimuutos, kun päävalmentaja Hannu Aravirta ei halunnut Pietarin tapahtumien toistuvan.

- 2001 ei ollut läträämistä. Vuotta aikaisemmin oli eri tilanne, kertoo Väänänen.

Väänäsen mukaan nuoremmat pelaajat Jokereissa hämmästelivät muutama vuosi sitten vanhempien pelaajien alkoholinkäyttöä.

- Jokereissa nuoret ihmetteli viime vuosina silmät pyöreinä vanhempien pelaajien touhuja. Nuoret eivät machoile enää saunailloissa.

Suomalaisen jääkiekkoilun rautakansleri Kalervo Kummola muistuttaa, että tutkinta Lehterän tapauksesta on kesken.

- En menisi kommentoimaan millään tavalla. Katsotaan sitten, kun on saatu pöytäkirjat ja tuleeko jotain syytteitä. Ei ole tapanani kommentoida keskeneräisiä asioita.

Jääkiekko on Suomen suosituin urheilulaji. Kummola painottaa, että jääkiekkoilijat myös edistävät median bisnestä.

- Kyllä jääkiekko saa sinänsä aina osansa. Jos kiekkoilija on jossain mukana, niin kyllä se otsikoihin aina pääsee hyvässä ja ainakin pahassa. Kyllä me lehtiä ollaan enemmän pidetty pystyssä enemmän kuin yksikään muu urheilulaji Suomessa. Ehkä enemmän kuin muut yhteensä viimeiset 30 vuotta.

"Jääkiekon kokaiiniongelman" olemassaoloa Kummola ei allekirjoita.

- Ei ole mun korviin tullut. Ja tää yksi tapaus, joka on ollut lehdissä, niin epäilen vaan, että siinä ei ole mitään. Mutta aika näyttää.