Helsingin kaupunginvaltuutettu ja viime vuoden eduskuntavaaleissa varasijalle 5369 äänellä jäänyt Vasemmistoliiton poliitikko Veronika Honkasalo kohautti torstaina Twitterissä. Hänen viestinsä: ”Jääkiekkopiirien joukkoraiskauskulttuurista on kirjoitettu vain vähän. Enkä ole nähnyt kiekkoilijoiden ottavan siihen kantaa. Jännä.”, sai osakseen mittavan some-kohun.

Teemu Selänteen twiittiä ja blogia kommentoinut Honkasalo selvensi YLE:lle viitanneensa Yhdysvalloissa ja Kanadassa käytävään keskusteluun jääkiekon joukkoraiskauskulttuurista. Hän kiisti tarkoittaneensa, että Suomessa olisi vastaavaa raiskauskulttuuria.

Linkki Honkasalon haastatteluun:http://yle.fi/ylex/uutiset/veronika_honkasalon_kommentti_jaakiekon_joukk...

Iltalehden kokenut jääkiekkotoimittaja Pekka Jalonen julkaisi perjantaina artikkelin, jossa selvitti, ettei Yhdysvalloissa tai Kanadassa ole annettu yhtäkään tuomiota jääkiekkoilijoille joukkoraiskauksesta. Jalosen artikkelista käy ilmi, ettei Honkasalo tarkastanut faktoja ennen Twitter-päivitystään.

Linkki Jalosen artikkeliin:http://www.iltalehti.fi/jaakiekko/2016012921035523_jk.shtml

Suomessa jääkiekkoilijoita ei ole epäilty joukkoraiskauksista. Yksittäisten kiekkoilijoiden raiskaustapauksiakaan ei juuri ole.

Kiivasta kohua herättänyt tapaus sattui kesällä 2009 Vääksyssä, missä leireilemässä olleen KHL-joukkueen venäläispelaaja raiskasi suomalaisnaisen. Pelaaja sai vuoden ja kymmenen kuukauden ehdollisen vankeustuomion. Hän joutui maksamaan uhrille 14 000 euron korvaukset.

Hovioikeuden mukaan kiekkoilija ja nainen lähtivät yhtä matkaa ravintolasta, koska he yöpyivät samalla suunnalla. Naisen toivottaessa hyvää yötä, ehdotti kiekkoilija seksiä. Hän tavoitti pakoon juosseen naisen kerrostaloalueella ja raiskaus tapahtui ulkosalla. Käräjäoikeus julisti asiakirjat 60 vuodeksi salaisiksi.

Suomalaista NCAA-sarjan kiekkoilijaa epäiltiin 2013 raiskauksesta Yhdysvalloissa. Suomalaiskiekkoilija pidätettiin, mutta hän pääsi vapaaksi takuita vastaan. Kiekkoilija pakeni Suomeen.

Yhdysvalloissa apulaissyyttäjä ilmoitti, että tutkintaa jatketaan, jos kiekkoilija palaa Yhdysvaltoihin. Viranomaiset eivät kuitenkaan vaatineet kiekkoilijan palauttamista Yhdysvaltoihin.

Naiseen kohdistuneesta väkivallasta tuomion on saanut suomalaisista maajoukkuetason kiekkoilijoista Lasse Pirjetä. Hän sai 300 euron sakkorangaistuksen vuonna 2011 ex-avopuolisonsa pahoinpitelystä. Pirjetä istui hotellihuoneessa naisen päälle, piti kaulasta kiinni, ja toisella kädellä naisen omaa kättä käyttäen, löi naista kolmesti kasvoihin.

Pirjetä itse kiisti pahoinpitelyn, mutta myönsi vammat. Hän kertoi, että häntä itseään potkaistiin päähän.

Urheilussa ovat toisinaan puhuttaneet myös pedofiliaan liittyvät tapaukset. Pohjois-Amerikassa NHL-legenda Theo Fleury paljasti aktiiviuransa jälkeen, että hänen juniorivalmentajansa käytti häntä seksuaalisesti hyväkseen. Fleury on puhunut aktiivisesti seksuaalirikoksia ehkäisevän työn puolesta.