Suomen vaikea taloustilanne vaikuttaa luonnollisesti urheiluunkin. Jalkapallon Veikkausliigan seurojen pelaajabudjetit eivät ole kasvussa paria poikkeusta lukuun ottamatta. Eurokentillä rikastunut HJK:kin on kasvattanut pelaajabudjettiaan vain 100 000 eurolla.

HJK:n tämän kauden pelaajabudjetti on 1 200 000 euroa. Jääkiekkoon verrattuna summa on todella pieni. Jääkiekon SM-liigassa kaudella 2014-15 pienimmällä pelaajabudjetilla pelasi Vaasan Sport, joka laittoi rahaa palamaan 1,5 miljoonaa euroa.

SM-liigan äveriäimmistä seuroista Kärppien pelaajabudjetti on 3,2 ja HIFK:n 3,0 miljoonaa. Sellaisista summista HJK voi toistaiseksi vain haaveilla.

Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa jääkiekkoseurat ovat jalkapalloseuroja rikkaampia. Jalkapallon ongelmana Suomessa ovat vähäiset katsojaluvut, pienet tv-oikeustulot sekä sponsoreiden vähäinen kiinnostus. Jääkiekko kiinnostaa kansaa ja yrityksiä enemmän.

Joku voisi sanoa, että jalkapallossa seurajohtajat ja muut päättäjät ovat hoitaneet asiansa huonosti. Siinäkin on osatotuutensa, mutta ennen kaikkea syynä lienee tuote itsessään. Veikkausliigaa ei mielletä ”samanlaiseksi jalkapalloksi” kuin Euroopan huippusarjoissa pelataan ja kieltämättä tasoero on kyllä merkittävä. Suomen ilmastokaan ei ole kaikkein otollisin paikka jalkapallolle alkukeväällä tai syksyllä.

Jääkiekkoa pelataan sisätiloissa. Vaikka Suomen jäähallikanta on kansainväliseen tasoon nähden vanhentunutta, ovat hallit silti yleisöystävällisempiä Veikkausliigan areenoihin verrattaessa. Satunnainen urheilukatsoja viihtyy jäähallissa paremmin.

Jääkiekon SM-liigan tasokin on Suomessa vertailukelpoista kansainväliseen tasoon. Ero ei ole merkittävä, kuten Veikkausliigalla on Euroopan huippusarjoihin.

Suomessa kysytään toistuvasti, miksi jääkiekko hakkaa suosiossa jalkapallon. Toiset jalkapallon ystävät mieltävät jääkiekon ystävät ”junteiksi”, jotka eivät ymmärrä lajinsa maailmanlaajuista marginaaliasemaa. Jalkapallon maajoukkuepelaaja Eero Markkanen kehotti suomalaisia häpeämään Pohjois-Irlanti –ottelun vähäisen katsojamäärän takia.

Kenelläkään ei ole syytä hävetä. Urheilu on kuluttajien maksamaa viihdeteollisuutta ja jokainen määrittää mielipiteensä itse.

Vastauksina ikuisuuskysymykseen futiksen ja lätkän suosioeron syistä ovat suomalaisen jääkiekon parempi kansainvälinen taso, jääkiekon mukavammat areenat sekä jääkiekkoväen ammattitaitoisempi toiminta. Jalkapallossa on tehty merkittäviä ryhtiliikkeitä ja jääkiekossa useita virheitä, mutta suosioero ei ole kaventunut, vaikka jalkapallon maaotteluissa käykin nykyään kiitettävästi väkeä.