Löyhemmän alkoholipolitiikan ajamisella profiloitunut kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) kommentoi blogissaan hiljaisuutta, joka hänen mukaansa vallitsee hallituksen alkoholipolitiikan ympärillä.

– Juha Sipilän (kesk.) hallitus on nyt työskennellyt muutaman kuukauden ajan. Alkoholipolitiikasta ei ole puhuttu tänä aikana lainkaan. Tätä on ihmetellyt ääneen monikin taho. Heinäkuun alussa esimerkiksi Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen ihmetteli, miksei hallitus ole lausunut mitään alkoholipolitiikasta. Tyyntä myrskyn edelläkö? Pelkonen kysyy Puheenvuoron blogissaan.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan alkoholilain kokonaisuudistusta. Pelkonen kyseenalaistaa osan uudistukseen liitetyistä mahdollisista muutoksista kuten ravintoloiden jatkoaikojen leikkauksista, koska ”yksi Juha Sipilän hallituksen ohjelman keskeisistä tavoitteista on turhan sääntelyn purkaminen”.

– Jätin eduskunnassa kesäkuussa kirjallisen kysymyksen, jossa pyysin alkoholiasioista vastaavaa ministeriä valottamaan alkoholilain kokonaisuudistuksen aikataulua sekä sitä, miten valmistelussa varmistetaan, että hallitusohjelman linjaus toimialakohtaisen sääntelyn purkamisesta toteutuu tässäkin uudistuksessa, Pelkonen kirjoittaa.

Hänen mukaansa ministeri Juha Rehulan (kesk.) vastaus oli yllätyksetön: uudistus tehdään terveyspoliittiset näkökohdat edellä.

– Tähänastisen linjan perusteella voi sanoa, että jäljet pelottavat. Alkoholipolitiikkaa on tehty ”terveys edellä” jopa siinä määrin, että koko muu ympäröivä todellisuus on unohtunut. Jollakin tiukennuksella tai olemassa olevan älyttömän normin säilyttämisellä saattaa olla terveyspoliittiset perustelut taustallaan. Aivan eri asia on, edistääkö tiukennus tai normi terveyttä sillä tavalla kuin on ajateltu, Pelkonen kirjoittaa.

Pelkonen korostaa, kuten usein aiemminkin, ravintola-alan työllistää vaikutusta ja korkean verotuksen sekä sääntelyn alalle aiheuttamaa haittaa.

– Älyttömällä verotuksella ja sääntelyllä kotimaan juomavalmistuksen, kaupan ja etenkin ravintoloiden kustannukset ajetaan korkeiksi ja toimintaympäristö mahdottomaksi. Aikaansaatu taloudellinen kannustin ohjaa ihmiset juomaan ulkomailta tuotua halpaa alkoholia kotisohvalla, kansanedustaja kärjistää.