Suomi häviää Norjalle, Ruotsile ja Tanskalle niin talouskasvulla, työttömyysasteella, valtionvelalla ja budjettialijäämällä mitattuna. Näin kirjoittaa Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich blogissaan ja nimeää Suomen Pohjoismaiden mustaksi lampaaksi.

-Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa naapureitamme suurempaan julkiseen sektoriin, varsinkin kun talousnäkymät ovat Suomessa selvästi muita synkemmät, hän toteaa.

Von Gerichin mukaan maailmassa on enää yhdeksän maata, joilla on paras luottoluokitus kaikilta kolmelta suurelta luottoluokittajalta: Ruotsi, Norja, Tanska, Saksa, Luxembourg, Sveitsi, Kanada, Australia ja Singapore. Merkittävää hänen mukaansa on, että Islantia ja Suomea lukuun ottamatta kaikilla Pohjoismailla on parhaat luokitukset.

-Suomesta on siis tälläkin mittarilla tullut nyt Pohjoismaiden musta lammas. Jopa Tanska onnistui säilyttämään luokituksensa asuntokuplan puhkeamisesta huolimatta, hän kommentoi.

Von Gerich korostaa, että myös Suomen asema euromaiden joukossa on heikentynyt selvästi tämän vuoden aikana. Hän viittaa siihen, että luottojohdannaismarkkinoilla Suomen riski hinnoitellaan jo niin Hollantia kuin Itävaltaakin suuremmaksi, ja se on lähes kaksinkertainen Ruotsiin nähden.

-Heikolle globaalille taloudelle emme voi mitään. Voimme kuitenkin omalla talouspolitiikallamme pitää huolen siitä, että emme jää globaalissa taloudessa muiden jalkoihin: julkinen sektori kuriin, rakennepaketti maaliin sen vesittämisen sijaan, työmarkkinoille lisää joustavuutta ja kannustavuutta. Nyt ei ole aika vaipua synkkyyteen, nyt on aika toimia: just do it.