– Suomi on ottanut vastaan liian paljon ihmisiä ja liian nopeasti, kirjoittaa keskustan europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki Etelä-Suomen Median kolumnissaan.

Samalla europarlamentaarikko arvioi EU:n epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikassaan, sillä se ajaa Jäätteenmäen mukaan ihmisiä pyrkimään henkensä kaupalla Eurooppaan. Tällä hän viittaa Välimeren hukkumistapauksiin.

Vaihtoehdoksi Jäätteenmäki esittää konfliktien lähialueiden pakolaisleirien taloudellista tukemista ja mallia, jossa turvapaikkaa voisi hakea leireiltä suoraan.

– Siten säästettäisiin turvapaikanhakijoiden henkiä, rahaa ja vaivaa. Samalla muuttovirta Eurooppaan olisi hallittu ja yhteiskunnilla olisi enemmän aikaa ja voimavaroja vastaanottaa uudet tulijat, Jäätteenmäki kirjoittaa.

Malli on nostettu esille myös Saksan liittokansleri Angela Merkelin kokoamassa kahdeksan EU-maan ”halukkaiden koalitiossa”, johon Suomikin kuuluu. Ryhmä on pohtinut ratkaisuja pakolaiskysymykseen.

Turvapaikanhakijoiden hakemista suoraan pakolaisleireiltä on aiemmin pohtinut myös perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho Uuden Suomen haastattelussa marraskuussa. Halla-aho piti ajatusta ”harkitsemisen arvoisena”. Hän huomautti, että malli loisi samalla selvän käytännön, kuinka toimia niiden kohdalla, ”jotka sen jälkeen yrittävät tulla Eurooppaan ilman maahantuloon oikeuttavia dokumentteja”.

Ajatus on herättänyt huomiota myös Ruotsissa, jossa maahanmuuttotutkija Joakim Ruist esitti mallia Dagens Industrin kolumnissaan viime vuonna.

Jäätteenmäki arvioi kirjoituksessaan, että turvapaikanhakijoiden tulo Eurooppaan ei lopu ennen kuin ”konfliktialueille on saatu rauha”.

– EU:n kyvyttömyys on aiheuttanut tilanteen, jossa tuntuu olevan pelkkiä häviäjiä. Ainoat hyötyjät ovat rikolliset, ihmisten hätää hyödyntävät, ihmissalakuljettajat, Jäätteenmäki toteaa.

Lue myös: Halla-ahon yllättävä avaus: ”Pakolaisleireiltä loppuvat rahat – tietää mitä seuraa”

Lue myös: ”Ruotsi sulkee rajansa” – Tutkijalta kova arvio ja ratkaisuehdotus DN:ssä