Jalkapallo on konservatiivinen urheilulaji. Uudistusten läpivienti on jalkapallossa vaikeaa, eikä uudistuksille ole paljoa tarvettakaan, koska lajin suosio kasvaa maailmalla jatkuvasti.

Säännöt ovat uudistuneet viimeisen 50 vuoden aikana vain vähän. Paitsiosäännön uusi tulkinta 1990-luvun alussa on ollut pelin merkittävin muutos. Amerikkalaisten ehdotuksia sivurajapotkuista tai kolmesta 30 minuutin erästä ei otettu vakavaan käsittelyyn.

Videotarkastuksiin on suhtauduttu Kansainvälisessä Jalkapalloliitossa FIFA:ssa kielteisesti. Englannin ja Saksan välisen 2010 MM-kisojen neljännesvälieräottelun jälkeen tehtiin kuitenkin myönnytyksiä. Englanti teki selvän maalin, jota tuomari ei hyväksynyt, vaikka kaikki näkivät tv-kuvasta pallon käyneen maalissa.

Nykyisin käytössä on maaliviivateknologia. Siitä tuomari saa heti tiedon, onko pallo käynyt maalissa vai ei.

Eteenpäin mentiin vähän, mutta tuomareille tapahtuu isoissa otteluissa yhä emämunauksia. Niin kävi tiistaina Real Madridin ja Bayern Münchenin välisessä Mestareiden liigan ottelussa, kun Bayernin Arturo Vidal sai perusteettoman punaisen kortin ja Realin Cristiano Ronaldo teki ilmiselvän paitsiomaalin.

Hoetaan, että tuomarit ovat ihmisiä ja inhimillisiä erehdyksiä sattuu. Mestareiden liiga on kuitenkin seurajoukkuefutiksen korkein taso, jolla pyörii valtavia rahasummia. Sillä tasolla ei saisi sattua niin räikeitä virheitä.

Tuomarointiprosessi tuskin hidastuisi, jos kentällä juokseva erotuomari saisi apua radioteitse kommunikoivalta videoerotuomarilta. Huippujalkapallossa videotuomarin hyödyntämisen ei pitäisi olla mikään ongelma. Eletäänhän nyt 2010-lukua, jonka aikana teknologia on mennyt valtavasti eteenpäin.

Vidalin ulosajo ja Ronaldon paitsiomaali ei edistä jalkapallon julkisuuskuvaa. Päinvastoin. FIFA pyrkii uudistamaan korruptioskandaalin mustattua kattojärjestön maineen ja videotuomareiden käyttöönotto voisi tuoda positiivista julkisuutta FIFA:llekin.