Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Suomen Palloliitot suunnittelevat yhteistä jalkapallon EM-kisahanketta. Kisoja haettaisiin joko vuodelle 2024 tai 2028.

Ruotsin ja Tanskan liitot uutisoivat asiasta, mutta Suomen Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja kommentoi YLE:lle, ettei päätöstä ole tehty.

- Asiat ovat edenneet uutisissa paljon pidemmälle kuin ne ovat. Meillä oli viime viikolla Zürichissä Pohjoismaiden kokous, jossa olin puheenjohtajana. Mietimme kaikenlaisia asioita, muunmuassa sitä, että kun haimme vuoden 2008 kisoja sanottiin, että ei ole ikinä mahdollista neljän maan järjestää kisoja. Nyt 2020 on 13 maata järjestämässä kisoja, Alaja sanoi YLE:n haastattelussa.

Suomi oli hakemassa muiden Pohjoismaiden kanssa siis 2008 EM-kisoja, jotka myönnettiin Sveitsille ja Itävallalle. Suomi keskusteli myös 2020 EM-kisoista, mutta Helsinki ei kelvannut isäntäkaupungiksi.

Tänä vuonna EM-futis järjestetään vain Ranskassa, mutta vuonna 2020 peräti 13 maata toimii kisajärjestäjänä. Lopputurnauksen joukkuemäärä on kasvanut 24:ään ja yhdellä maalla on hankalaa selviytyä kisojen järjestelyurakasta.

Silti 13 maan kesken jaetut kisat herättävät kritiikkiä liian laajalle levitettynä tapahtumana. Järjestäjämaiden määrän rajoittaminen on hyvinkin mahdollista ja Pohjoismaiden kesken jaetut neljän maan kisat kuulostaisi fiksulta projektilta.

On vain toinen juttu, kelpaisiko Suomi viimein kisaisännäksi. EM-kisastandardien mukainen pelipaikka on vain Helsingin Olympiastadion, joka tulevin vuosina uusitaan perusteellisesti. Turnauksen loppuottelua tai välieriä tuskin pelattaisiin Helsingissä, mutta alkulohkopeleille Olympiastadionin luulisi kelpaavan.

Hyvä kysymys on, pääsisikö Suomi pelaamaan kotikisoissaan. Kun EM-kisat laajennettiin 24 joukkueen turnaukseksi, ei Suomella ollut asiaa edes jatkokarsintoihin. Jos isäntämaat joutuvat karsimaan, luo kotikisoihin pääsy Suomelle tietysti valtavia paineita.

Pelasi Suomi kisoissa tai ei, täyttyisi Olympiastadion varmasti. EM-futis kerää turisteja Euroopan ulkopuoleltakin. Tapahtuman järjestäminen olisi Suomelle ja Helsingille varmasti kannattavaa.

Ehdottomasti kisoja kannattaa hakea.