Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoi Ylen aamutelevisiossa perjantaina, että käsitys jalkapantojen käytöstä kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden valvonnassa on virheellinen. Valvontaan ei välttämättä tulla käyttämään juuri jalkapantoja.

”Ensinnäkin hallitusohjelmassa ei sinänsä suoraan lue jalkapannasta. Tämä on virheellistä tietoa. Hallitusohjelmassa puhutaan teknisestä valvonnasta”, Ohisalo painotti Ylellä.

LUE LISÄÄ: Kärnä hämmästyi Ohisalon lausunnosta – Kertoo hallitusneuvotteluiden taustapaperin kirjauksesta

LUE MYÖS: Keskustan Kärnä korjaa jalkapantakeskustelua: ”Henkilöön kiinnitettävä paikannuslaite”

Ylen toimittaja oletti, että kirjaus kuitenkin käytännössä tarkoittaa jalkapantoja, jotka ovat olleet esillä julkisessa keskustelussa. Ohisalon mukaan näin ei automaattisesti ole.

”Se voi käytännössä tarkoittaa muitakin tapoja, esimerkiksi puhelimeen perustuvaa seurantaa. Niitä keinoja täytyy selvittää ja kustannuksia”, ministeri kertoi.

Ohisalon mukaan tekninen valvonta voi olla säilöönottoa inhimillisempi keino valvoa niitä kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, jotka on katsottu potentiaalisiksi turvallisuusuhiksi.

”Se on yhteiskunnan kannalta monella tapaa parempi vaihtoehto”, Ohisalo sanoi.

Teknisen valvonnan aikataulusta ei hänen mukaansa ole tietoa.

Hallitusohjelman kirjaus teknisestä valvonnasta kuuluu seuraavasti: ”Käynnistetään lakimuutos ulkomaalaislain muuttamiseksi siten, että säilöönotolle ja asumisvelvollisuudelle vaihtoehtoisena vähemmän rajoittavana ja yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaisempana turvaamistoimena säädetään kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneen henkilön tekninen valvonta”.

Ohisalo kommentoi haastattelussa myös terroristijärjestö Isisin toiminnassa mukana olleiden, nyt leireillä olevien suomalaisnaisten ja heidän lastensa tilannetta. Ministerin mukaan tilanne on erittäin vaikea ratkaista. Suomella on hänen mukaansa oma vastuunsa etenkin suomalaisista lapsista, mutta hän ymmärtää myös joidenkin kansalaisten vastustuksen Isis-leirillä olevien vastaanottamista kohtaan.

”Yhtäältä tässä on näiden ihmisten ihmisoikeudet ja turvallisuus, mutta samaan aikaan tosi paljon riskejä”, Ohisalo sanoi.

”Ajattelen, että lasten oikeuksien täytyy kaikissa tilanteissa toteutua. Se edellä mennään, että lapset ovat turvassa”, hän kuitenkin sanoi.